Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Deel asfaltfabrieken stoot te veel kankerverwekkend stof benzeen uit'

02-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
758 keer bekeken
  •  
Snelweg

© ANP

Een deel van de 35 Nederlandse asfaltfabrieken stoot al jaren de kankerverwekkende stof benzeen uit bij de productie van ‘duurzaam asfalt’. Soms wordt er zelfs tot tien keer meer benzeen gemeten dan is toegestaan, blijkt uit een niet-openbaar rapport dat in handen is van dagblad Trouw. Toch zijn er nog geen maatregelen getroffen.

Benzeen komt vrij bij het recyclen van oud asfalt. Dit asfaltgranulaat zit verwerkt in 35 tot 40 procent van de 8 miljoen ton asfalt die ieder jaar wordt geproduceerd in Nederland. De asfaltindustrie zegt tegen Trouw nog niet te begrijpen waarom er benzeen bij de recycling vrijkomt.

Verhoogd risico op leukemie
Hein te Riele, hoogleraar moleculaire biologie aan de VU en onderzoeksleider bij het Nederland Kanker Instituut zegt tegen de krant: “Benzeen is een stof die je niet wilt hebben. Bij overschrijding is er een verhoogd risico op - in dit geval - leukemie.” Hoe groot het risico precies is “verschilt per situatie en is afhankelijk van veel factoren”, laat de hoogleraar weten.

Onderzoek naar uitstoot benzeen
De belangenclub van asfaltcentrales Vakgroep Bitumineuze Werken (VBW) doet met hulp van lokale overheden, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al sinds 2017 onderzoek naar de uitstoot van benzeen.

Uit voorlopige onderzoeken van VBW blijkt dat bij tien centrales 10 van de 22 metingen boven de norm voor benzeen-uitstoot uitkomen. "Maar die metingen schieten alle kanten op", en de resultaten zijn dus onvoldoende om 'grip' om de kwestie te krijgen, aldus Bouwend Nederland tegen ANP.

Er is enkele jaren geleden wel een norm gesteld (algemene grenswaarde 1 mg/m3) voor de hoeveelheid benzeen die mag vrijkomen, maar lokale overheden handhaven nauwelijks.

Recyclen moet doorgaan
Tot nu toe leveren de onderzoeken nog geen oplossing op. De Vakgroep wil zelf graag een oplossing, maar dat is tot op heden niet gelukt door de ingewikkeldheid en onduidelijkheid van het probleem. Het recyclen van oud asfalt moet intussen wel doorgaan, omdat het belangrijk is voor de productie van asfalt en voor het hergebruik van materialen in een zoveel mogelijk circulaire economie.

Ministerie op de hoogte van het probleem
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is, volgens de krant, sinds begin 2018 op de hoogte van het probleem en betrokken bij het lopende onderzoek van de industrie naar de uitstoot. “Benzeen is schadelijk voor mens en milieu. Het is van belang om op de hoogte te zijn van structurele overschrijdingen en de achtergrond daarvan”, schrijft het ministerie in een reactie aan Trouw. 

Lees het hele onderzoeksverhaal hier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.