Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. We bewegen weinig en eten vaak ongezond. Dikke mensen lopen meer risico op kanker en op hart- en vaatziekten. Diabetes wordt een epidemie.
We worden niet alleen dik van vet eten, te veel suiker is ook een belangrijke oorzaak. Eigenlijk weten we dat allemaal wel, maar toch kunnen we de verleiding van het zoet vaak niet weerstaan.
Politici en wetenschappers zoeken een oplossing om het tij te keren. Achter de schermen in Den Haag en Brussel woedt daarover een strijd met de voedselfabrikanten. Het gaat om grote belangen. Want suiker is niet alleen lekker, maar ook een miljardenbusiness.
De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. Hoe doen ze dat? Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?
Zembla onderzoekt: Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?
Links & documenten
Documenten
A red light for consumer information
, The food industry’s €1-billion campaign to block health warnings on food, Corporate Europe Observatory, June 2010 (pdf)
‘Statement of clarification’
on CIAA activity in relation to the proposed EU Food Information to Consumers regulation (pdf)