Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De zes van Breda definitief veroordeeld voor dood Oma Tok

19-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2056 keer bekeken
  •  
de-zes-van-breda
De zes van Breda zijn definitief schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de dood van de Chinese restauranthouder, Oma Tok. Daarmee komt aan een jarenlange strijd een eind. De Hoge Raad oordeelde dinsdag dat de eerdere straffen die het zestal kreeg opgelegd, overeind blijven. Er is nu geen beroep meer mogelijk. De uitspraak is definitief.

In 1993 wordt in Breda de 56-jarige 'Oma Mok', op de vloer in de keuken van haar Chinees restaurant dood gevonden. Ze bleek ernstig mishandeld en gewurgd. De politie pakt de zes van Breda (drie meisjes en drie jongens van rond de twintig jaar) op als verdachten. Ze zeggen onder druk te zijn gezet door de politie. Ook na dagenlange verhoren blijven de drie jongens hun onschuld volhouden. 

Ingetrokken verklaringen
De drie meisjes leggen uiteindelijk wel belastende verklaringen af. Niet alleen over de rol van de jongens maar ook over hun eigen rol. Het bewijs van de zaak rust op deze verklaringen. De vrouwen trekken later hun verklaringen in.

Al die jaren in de gevangenis en daarna hielden de zes van Breda vol onschuldig te zijn. Daarover vertelden ze uitgebreid in de ZEMBLA-uitzending  ‘De zes van Breda’ . De Hoge Raad besloot in 2012 dat het gerechtshof de zaak moest herzien. Het hof behandelde de hele zaak opnieuw, maar liet de veroordeling in stand. De verdachten gingen in cassatie bij de Hoge Raad.

De verhalen van twee getuigen die de nacht van de moord in een bushokje bij het restaurant zaten, zouden ten onrechte zijn genegeerd.  
Bloeddruppel
Ook is er een bloeddruppel gevonden in het restaurant die niet van de verdachten kan zijn. Volgens DNA-onderzoek is de bloeddruppel van een onbekend persoon van Aziatisch-Oceanische afkomst. Maar het hof oordeelde dat niet bewezen is dat de bloeddruppel iets met de dood van Oma Tok te maken heeft.
Bij de Hoge Raad is de klacht neergelegd dat de belastende verklaringen van de vrouwen ten onrechte zijn gebruikt als bewijs. De Hoge Raad is het daar niet mee eens en vindt dat de bewezenverklaringen ‘niet onbegrijpelijk’ zijn of ‘ontoereikend gemotiveerd’.
Straffen
De mannen kregen tien jaar cel voor hun betrokkenheid bij de dood van de vrouw, de vrouwen werden veroordeeld tot straffen tot twee jaar cel, deels voorwaardelijk. Alle verdachten hebben hun straf al uitgezeten, dus hoeven ze niet terug naar de gevangenis. Maar hun onschuld is niet bewezen. Volgens de hoogste Nederlandse rechter zijn ze net als de rechter in 1994 al oordeelde, schuldig aan betrokkenheid bij de dood van Oma Tok. 
Advocaat Geert-Jan Knoops die de zes bijstaat, kon niet reageren op de beslissing van de Hoge Raad. Een van de veroordeelden, Anil B., heeft laten weten dat de beslissing hard aankomt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor