Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De uitgeputte bodem 3: Het grote geld

26-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
21306 keer bekeken
  •  
Het boerenland is er slecht aan toe. De bodem raakt uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De veestapel is verantwoordelijk voor een gigantische uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en stikstof, wat volgens tal van onderzoeken leidt tot opwarming van de aarde en een alarmerende afname van de biodiversiteit.

Vrijwel iedereen is het erover eens dat het radicaal anders moet. Maar waarom gebeurt dat dan niet? Welke rol spelen banken, zuivelcoöperaties en grote agrochemische bedrijven? Zijn zij deel van het probleem of deel van de oplossing van de crisis in de landbouw?

Zembla onderzoekt hun belangen en intenties. Deze uitzending is het derde deel van een serie over de uitgeputte bodem.

Bekijk hier deel 1: Het Kippenexperiment 
Bekijk hier deel 2: 
Het excuus van de Boerenleenbank

De uitgeputte bodem: het grote geld

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

PVDB2
PVDB2
27 nov. 2024 - 10:33

Landbouwgif maar je niet meer zeggen van de overheid en industrie. Gewasbeschermingsmiddellen.

Het is ook niet schadelijk. Je kan het zelfs drinken zei een lobbyist voor Monsanto ooit. Maar deed het toch maar niet.

+

Als je als Bayer/Monsanto 11 miljard dollar betaal als schikking doe je dat niet liefdadigheid of omdat je medelijden hebt met diegene die ziek zijn geworden door langdurig en veelvuldig gebruik van je product. Zeker als blijkt dat het Hodgkin disease kan veroorzaken, een vorm van kanker. Dan weet je dat je product schadelijk is voor de gezondheid en de miljarden omzet schade kan toebrengen. In de VS is bij een studie van de CDC ontdekt dat er biomarkers in de urine van boeren werd gevonden die voorkomen in het ontwikkelen van een conditie genaamd oxidation stress, welke de kanker veroorzaakt. En welke gelinkt kan worden aan hogere levels van glyfosaat. Hoe hoger, hoger groter de kans op kanker en andere carcinogene aandoeningen. Net als er nog te weinig is gekeken naar gif coctails en invloed op de mens.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans3
27 nov. 2024 - 8:23

Een mooie karikatuur van een ouderwetse boer die zichzelf heeft doodgespoten.

Joop1961
Joop1961
27 nov. 2024 - 8:03

Mijn oer conservatieve onderbuurman gebruikt nog Roundup terwijl er toch grote twijfels zijn over dit product wat gewoon bij de Boerenbond te koop is en dat is anno 2024 met onze grondwater kwaliteit niet uit te leggen.

1 Reactie
Willem D2
Willem D227 nov. 2024 - 11:31

Sinds een paar jaar zit er geen glyfosaat meer in de roundup.

ODW
ODW
27 nov. 2024 - 7:00

En dan vallen die gifstengels ook nog eens onder laag btw tarief, want een bos bloemen is natuurlijk... van essentieel levensbelang?

Greendutch
Greendutch
26 nov. 2024 - 23:28

en dan laat de minister nu nóg ’n keer eerst ’n onderzoek doen??

zal plasmadam wel ingefluisterd hebben [obstructie]

Pindaklaas
Pindaklaas
26 nov. 2024 - 20:41

Klasse cartoon.

RdB133
RdB133
26 nov. 2024 - 20:01

Wat mij altijd enorm stoort is dat in de media het vaak lijkt dat al dat gifspuiten pas erg is als een mens er Parkinson van krijgt. Versta me goed, ik vind het vreselijk dat mensen ziek worden van landbouwgif, maar voor een insect is het allemaal oneindig veel schadelijker… Niemand gelooft toch dat dat gif alleen dat ene plaaginsect doodt als zelfs mensen ziek worden? We spuiten hele ecosystemen aan de basis aan gort, zijn we nog verbaasd dat overal insecten populaties naar beneden hollen… We moeten hier snel een eind aan maken!

3 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas26 nov. 2024 - 20:41

Helaas heb je gelijk.

Middenman
Middenman26 nov. 2024 - 22:46

@RdB133 - helemaal waar, maar het is nog veel erger! Onder de grond vindt een ramp plaats die net zo groot is als boven de grond. Het zeer intelligente en complexe ecosysteem in de bodem, met schimmels, bacteriën, planten en dieren wordt op grote schaal vernietigd door bestrijdingsmiddelen, kunstmest, drijfmest en zware machines. Veel vruchtbare gebieden zijn al grotendeels verwoest. Het goede nieuws is dat de bodem zich kan herstellen, maar alleen als we de land- en tuinbouw drastisch gaan veranderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 nov. 2024 - 22:55

klopt.

Gajes
Gajes
26 nov. 2024 - 16:57

Teken er ook maar wat rozen en bolgewassen bij. Soms zitten daar 26 soorten gif op. We moeten gewoon stoppen met bloemen kopen. Of biologische blommekes, wel wat duurder,maar dan hoeft er geen hek omheen met sluipschutters en een mijnenveld om kinderen te beschermen tegen gif wat ze jn hun mond stopoen, dus dat scheelt kosten. Of schoonmaakkosten want een kind wat explodeert geeft toch aardig wat rommel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe
26 nov. 2024 - 16:54

Geweldige tekening! De enige lelie die ik hier zou willen hebben is de roggelelie.

https://www.rtvdrenthe.nl/varia/16456137/terugkeer-van-de-roggelelie-droom-of-werkelijkheid

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor