Herman verblijft, vanwege een verstandelijke beperking, z’n leven lang in een zorginstelling. Na z’n overlijden worden zijn nabestaanden onaangenaam verrast. Herman (67) blijkt een testament te hebben opgesteld waarin vast ligt dat hij al zijn bezittingen nalaat aan een stichting voor goede doelen.
Herman was, zo stelt de familie, wilsonbekwaam. Dat betekent dat hij zijn besluiten niet kon overzien. Dus kan hij dit, volgens de nabestaanden, nooit bedacht, laat staan geregeld hebben.
Wie een testament wil laten maken moet wilsbekwaam zijn, weten wat hij doet. Voor sommigen is dat moeilijk. Zo telt ons land 142.000 verstandelijk beperkten en 260 duizend dementerenden. Kwetsbare mensen. En omdat Nederland in fors tempo vergrijst, neemt hun aantal snel toe.
Zembla onderzoekt: wie beschermt de wilsonbekwamen?
Stappenplan Beoordeling Wilsbekwaamheid ten behoeve van notariëledienstverlening
Dit Stappenplan biedt een toetsingskader aan notarissen die zich in voorkomende gevallen een oordeel moeten vormen over de wilsbekwaamheid van een cliënt ten behoeve van notariële dienstverlening.
Wilsbekwaamheid
'
Voor het tekenen van een notariële akte moet de cliënt in staat zijn tot een redelijke waardering terzake. Eerst indien daartoe aanleiding bestaat, dient de wilsbekwaamheid van een cliënt uitgebreider te worden onderzocht. Het is aan te raden u bij uw uiteindelijke besluitvorming te laten bijstaan door twee medewerkers van uw kantoor en deze medewerkers als getuigen op te laten treden bij het eventueel passeren van de akte
.'