Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De reis van een iPhone

  •  
04-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1426 keer bekeken
  •  
apples-verbroken-beloftes
Er zijn er een miljard van verkocht sinds de eerste uitgave: de iPhone. Voordat de iPhone in je hand terecht komt, maakt deze een lange reis. De iPhone wordt voornamelijk in China geproduceerd, en niet altijd onder de arbeidsomstandigheden die wij acceptabel zouden vinden. In ZEMBLA Internationaal ‘Apple’s verbroken belofte’ gaan drie medewerkers undercover om de misstanden te filmen in de Chinese Apple fabrieken.  

Grondstoffen
De grondstoffen voor haar producten haalt Apple, onder andere uit de tinmijnen in Indonesië. Door aardverschuivingen komen arbeiders hier regelmatig om het leven. Ook blijken er minderjarigen te werken in de illegale tinmijnen. De BBC programmamakers komen onder andere een 12-jarige jongen tegen, die er aan het werk is: ' Ik help mijn vader, want ik heb medelijden met hem. Maar ik ben wel bang voor aardverschuivingen. ' Zijn vader: ' Ik weet niet wat ik over het gevaar moet zeggen, we moeten toch eten. '

De iPhone bouwen
Apple koopt de onderdelen voor de iPhone, bijvoorbeeld de geheugenchip, de microfoon en het touchscreen van meer dan 200 leveranciers wereldwijd en verkoopt deze dan aan Foxconn, een Taiwanees bedrijf dat in Zhengzhou in China een groot fabrieksterrein heeft. Hier worden worden 350 iPhones per minuut vervaardigd. De Foxconn fabrieken in Zhengzhou beslaan 5.6 miljoen m2 en kunnen 350.000 mensen aan het werk hebben, die ongeveer 2 euro per uur verdienen. Er zijn 94 productielijnen en er zijn 400 handelingen nodig om een iPhone te vervaardigen. De fabriek kan 500.000 iPhones per dag maken.  

De arbeidsomstandigheden in de fabrieken zijn niet ideaal te noemen. In de ZEMBLA uitzending filmen werknemers hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Veel werknemers zijn zo uitgeput dat ze boven hun werk in slaap vallen. 
Door de douane
China heeft een paar honderd meter van de poorten van het fabriekterrein een douanepost gebouwd in een vrijhandelszone. Hier begint ook Apple’s wereldwijde belastingstrategie. Foxconn verkoopt hier de Iphones aan Apple die deze op haar beurt doorverkoopt aan officiële Apple aannemers. Het proces, dat vooral elektronisch plaatsvind, stelt Apple in staat een deel van de winst toe te schrijven aan belastingparadijzen zoals Ierland. Iphones die in China blijven, krijgen eerst een exportlabel en even later, in dezelfde ruimte, een importlabel opgeplakt, zodat de Chinese overheid er 17 procent importbelasting over kan heffen.

In de uitzending 'Apple’s verbroken belofte’ doet Ralph Nader, een bekende Amerikaanse activist en publicist, die zich vaak mengt in het publieke debat, een dwingende oproep aan Apple. Hij vindt dat een deel van de enorme winst die gemaakt wordt op de iPhones en iPads, gebruikt moet worden om de werkomstandigheden van de arbeiders in de productielanden te verbeteren.


(Bron: NYT )
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.