Tussen 2007 en 2011 is ons land in de ban van de grootste Q koorts epidemie ooit ter wereld. Q koorts is een levensbedreigende infectieziekte die onder meer door melkgeiten op mensen wordt overgedragen. ZEMBLA onthult in 2009 dat door laks optreden van de overheid de bestrijding te laat op gang komt. Economische belangen prevaleren boven de gezondheid van mensen. Tienduizenden mensen raken besmet.
Nu, tien jaar later, zijn de gevolgen van de epidemie nog dagelijks aanwezig. 74 mensen zijn inmiddels overleden. En ten minste 2000 mensen lijden aan chronische vermoeidheid, hebben een hartklepontsteking of kampen met ernstige vaatafwijkingen. De meeste geitenboeren zijn gecompenseerd voor de geleden schade. Voor de slachtoffers is niets geregeld. Waarom niet? En hoe gaat dat bij een volgende uitbraak?
ZEMBLA onderzoekt: wie beschermt ons tegen infectieziektes die van dier op mens overgaan?
Samenstelling & regie: Jos van Dongen
Research: Suzan Borst
Antwoord op de Kamervragen
van het Kamerlid Van Gerven (SP) over de slachtoffers van Q-koorts (15-11-2016).
ZEMBLA EXTRA
In ZEMBLA extra bij deze uitzending: ondanks de Q-koorts groeit het aantal geiten in Nederland in 'Vooruit met de geit'
Lisa Smulders is 11 jaar. Toen ze voor school een spreekbeurt moest houden, hoefde ze niet lang na te denken: het werd Q-koorts, waar zij zelf ook besmet mee raakte.
En: Goed om te weten, 10 vragen over Q-koorts.
Lees het in
ZEMBLA EXTRA
Het rapport 'Van verwerping tot verheffing''
De Commissie constateert dat er op verschillende momenten doortastender had kunnen en moeten worden opgetreden. In het verlengde van wat de Commissie hierover in Hoofdstuk 7 van dit rapport opmerkt, kan echter ook nu niet met zekerheid worden gezegd dat de uitkomsten het ziekteverloop dan ook daadwerkelijk anders waren geweest. Het ging bij de Q-koorts'om een vraagstuk waarbij veel onduidelijk was, en nog steeds is. Er was voor alle partijen een leerproces noodzakelijk, zowel wetenschappelijk als bestuurlijk en in de uitvoering. Wel kunnen en moeten er lessen worden getrokken, om in de toekomst adequater op te treden bij een soort gelijke uitbraak van een zoönose en het leerproces sneller te doorlopen.