Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De prijs van het goedkope medicijn

10-04-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4446 keer bekeken
  •  
Goedkope medicijnen
Ook onze medicijnen worden tegenwoordig voor het grootste deel in India en China geproduceerd: de grondstoffen zijn goedkoper en de arbeidslonen laag. Zo produceert farmareus Aurobindo in India voordelige antibiotica, psychofarmaca en pijnstillers voor de Nederlandse patiënt.  

Veel lagelonenlanden staan erom bekend het niet zo nauw te nemen met de arbeidsomstandigheden of milieu- en veiligheidseisen. De onveiligheid in de textielindustrie in Bangladesh is daar een navrant voorbeeld van. Hoe zit dat met de medicijnen die in India geproduceerd worden? Wie betalen de prijs? ZEMBLA onderzoekt onder welke omstandigheden onze goedkope geneesmiddelen worden geproduceerd.

Kijk de uitzending: 
Regie: Jos van Dongen
Research: Annette Schaetzle
Eindredactie: Manon Blaas

Lees het transcript van de uitzending.
Statement Aurobindo

Documenten bij deze uitzending

Reacties zorgverzekeraars:
Menzis
"Menzis schrikt van dit nieuws. Alle geneesmiddelenfabrieken worden streng gecontroleerd door overheidsinstanties zoals EMA en FDA, als het gaat om het naleven van de juiste kwaliteitsnormen voor fabrieken die medicijnen produceren. Bij ons zijn hier geen problemen over bekend en de geneesmiddelen mogen in ons land verhandeld worden. 80-90% van alle grondstoffen en geneesmiddelen van de wereld komen uit India. India is een ontwikkelingsland met grote inkomensverschillen en armoede. Menzis is niet in staat op basis van uw berichtgeving in te schatten of u op basis van uw informanten gestuit bent op een ernstig uniek probleem of dat dit past binnen in India aanvaarde arbeids- en productieomstandigheden.
Wij houden het in de gaten en kaarten het aan binnen de relevante overleggen die wij voeren met betrokken organisaties (bv. VWS)."
VGZ
"VGZ vindt het belangrijk en goed dat het (mondiale) probleem in India wordt aangekaart door Zembla. Het is een probleem dat niet alleen alle zorgverzekeraars raakt, maar ook verschillende overheden in de wereld. Daarom vinden wij dat het gecoördineerd vanuit de branche, Nederlandse overheid en haar toezichthouders moet worden onderzocht en worden besproken met de autoriteiten in India. Om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat dit soort elementen in de toekomst meewegen bij de toelating van medicijnen op de Nederlandse markt. Dat kunnen wij als individuele zorgverzekeraar niet afdwingen. Desalniettemin gaan wij het ook aan de orde stellen in de gesprekken met Aurobindo."
Zilveren Kruis
"Laten we voorop stellen dat Zilveren Kruis verwacht dat producenten van geneesmiddelen integer handelen. Het spreekt voor zich dat wij het welzijn van iedereen die direct of indirect betrokken is bij de productie van geneesmiddelen - alsmede de zorg voor de leefomgeving -  van het grootste belang achten. 
Dat gezegd hebbende is het denk ik goed om onze rol in het stelsel toe te lichten.  Zilveren Kruis vergoedt namelijk conform haar wettelijke plicht geregistreerde geneesmiddelen die in Nederland door de overheid in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) zijn opgenomen. Daaronder vallen ook producten van Aurobindo. Daar waar Zilveren Kruis geneesmiddelen op leveranciersnaam aanwijst ― binnen het zogeheten preferentiebeleid ― betreft het geneesmiddelen die tot het GVS zijn toegelaten en die door de registratieautoriteiten zijn goedgekeurd voor de Nederlandse markt. Wij hopen dan ook dat de registratieautoriteiten oog hebben voor de door jullie geschetste omstandigheden.

Gezien onze rol, zoals hierboven toegelicht, laten we het graag bij deze reactie. Wij zien dan ook af van verdere deelname of een interview voor in de uitzending."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.