Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De pitbull is terug

  •  
31-05-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5561 keer bekeken
  •  
Ze staan bekend om hun agressie, bijtkracht en vasthoudendheid. Pitbulls behoren tot de gevaarlijkste honden op straat. Ze veroorzaakten zware verminkingen en er zijn ook een aantal kinderen door pitbulls doodgebeten. Jarenlang was er speciale wetgeving die het houden van agressieve honden moest verbieden. De pitbull liefhebbers kwamen in opstand en voerden een soms agressieve campagne om het verbod op de honden terug te draaien. Met succes, want vanaf 1 januari 2009 is de wet van de baan. Hoe kan dat?

‘ZEMBLA’ over de lobby voor de pitbull en de nieuwe vrijheid van een beruchte viervoeter. ‘

Toen begin jaren negentig achter elkaar drie kinderen door pitbulls werden doodgebeten, greep de overheid in. Op 1 februari 1993 werd de wet Regeling Agressieve Dieren, kortweg R.A.D. ingevoerd. Sindsdien was het houden en fokken van pitbullachtige honden verboden. Omdat een pitbull geen erkend hondenras is, werd er gekeken naar uiterlijke kenmerken, waaronder brede kaak en atletische lichaamsbouw. Voldeed de hond aan de kenmerken dan werd hij in beslag genomen.

UKCE
Na het invoeren van de R.A.D. is het o.a. de pitbullvereniging UKCE die geen middel schuwt om op te komen voor hun honden. Leden van de vereniging intimideren mensen die het wagen om iets negatiefs te zeggen over pitbulls. De door justitie in beslag genomen honden worden onder gebracht in dierenasiels. De eigenaren van een aantal van die asiels worden daarop bedreigd. De druk om de terugkeer van de pitbull wordt blijkbaar zo hevig dat minister Verburg van LNV de R.A.D. laten evalueren door een commissie. Hun conclusie: het verbod op agressieve honden heeft niet gewerkt en moet daarom ingetrokken worden. Dat gebeurt op 1 januari van dit jaar.

Ruby
De overheid mag honden alleen nog maar in beslag nemen en laten doden als uit een gedragstest blijkt dat ze agressief zijn. Symbolisch voor de verwarring over de pitbull is het verhaal over Ruby. De hond had 20 januari 2008 een 1-jarig jongetje aangevallen. Ze kwam in een asiel terecht en zou worden afgemaakt. De eigenaar ging in bezwaar hiertegen.

In het proces dat volgde werd afgesproken dat Ruby de nieuwe agressietest zou kunnen doen. Februari 2009 krijgt Ruby haar test, die ze met goed gevolg doet. Ruby mocht terug naar haar eigenaar. Als extra garantie krijgt Ruby ook nog een training bij dierenkenner Martin Gaus.

Minister Verburg meldde in de tweede kamer op 22 april dat Ruby met goed gevolg de training had doorlopen en geen gevaar meer voor de samenleving was. Maar toch hing het mis: op 12 maart valt Ruby samen met een ander hond binnen een dag 2 personen aan. Ruby gaat nog vrijuit. Op 18 april valt de hond opnieuw een bewoonster van een flat aan. Ruby is in beslaggenomen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Jordy 12334
Jordy 12334
27 okt. 2023 - 6:37
Het verhaal van Ruby laat de uitdagingen zien in het evalueren van het gedrag van individuele honden. De gebeurtenissen suggereren dat het wellicht niet voldoende is om een eenmalige gedragstest als maatstaf te gebruiken voor het bepalen van de agressiviteit van een hond. Het wijst ook op de noodzaak van een continue monitoring en training om ervoor te zorgen dat de honden en de gemeenschap veilig blijven. Het blijft een uitdagend vraagstuk hoe de balans te vinden tussen het beschermen van de veiligheid van de samenleving en het erkennen van de rechten en de liefde van eigenaren voor hun huisdieren. Het is een gesprek waarin vele verschillende meningen en emoties een rol spelen, en het vereist een zorgvuldige overweging van alle betrokken belangen. De stafford lijkt ook veel liefde te kennen: https://woefy.nl/amerikaanse-staffordshire-terrier/
1 Reactie
We.Benschop
We.Benschop24 sep. 2024 - 18:27
Oneens Jordy. De hoeveelheidheid Pitbull achtige honden is behoorlijk gestegen . Zelfs in de behoorlijk goede buurt waarbij woon en in Amsterdam Noord zijn er tientallen van . En ik ken nu echt al zoveel verhalen van dat het fout ging of fataal fout ging. Ik ken de honden zelf die zonder enkele aanleiding gebeten werden . Hun buik, rug ,nek en zelfs keel moesten deze monsters hun tanden inzetten om niet meer los te laten . Ook oude honden werden het slachtoffer . In mijn straat wonen er drie waarvan 2 met muilkorf. Maar onze zijn zo lief thuis bij de baas . Tot ze ook de baas aanvallen . Mensen worden aangevallen , katten vermoord en dan zegt dom bezitter tegen mij als ik mijn hond uitlaat waarom ga je aan de andere kant van de straat lopen als ik eraan kom? Ten eerste gaat het niemand wat . Ten tweede heb ik besloten dat ik geen risico ga lopen met mijn hond op wie wij vreselijk dol zijn . Mijn hond verdient een veilige wandeling zonder dat zo,'n creapy hond met vaak creapy eigenaar ons in de problemen brengt . En ik merk het . Het gebeurd een paar keer per jaar dat er een ernstig bint incident is met deze honden. Het risico is te groot en mensen die dat niet willen zien houden zich van de domme of vinden het bewust of onbewust prettig om een risico te zijn voor andere levende wezens. De regering zou er goed aan doen om deze en andere gevaarlijke hondenrassen voorgoed te vetbieden. En een muilkorf voor de laatste schatjes die nog rondlopen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor