Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De lege operatiekamer

  •  
25-04-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
de-lege-operatiekamer
"Van de 39 intensive care-bedden hebben we er vijf 'gesloten' wegens personeelsgebrek. De eerste maanden van dit jaar hebben we al 150 zeer urgente patiënten geweigerd. Als deze trend zich voortzet, hebben we aan het eind van dit jaar 600 weigeringen. Alleen mensen in een levensbedreigende situatie kunnen we nog opnemen." Dat zegt L. van 't Hek, coördinator van de intensive care-afdeling van het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen, in de Zembla-documentaire 'De lege operatiekamer'.

In 'De lege operatiekamer' geeft Zembla inzicht in de problematiek van de wachtlijsten via de dagelijkse praktijk in een ziekenhuis. Elke dag weer moet naarstig worden gezocht naar mogelijkheden om noodzakelijke behandelingen uit te voeren. Patiënten worden regelmatig voor operaties opgeroepen die vervolgens niet door gaan omdat nóg urgentere patiënten voorrang dienen te krijgen. Operatiekamers staan leeg omdat onvoldoende behandelteams beschikbaar zijn. Chirurgen en OK-verpleegkundigen werken soms tot 11 uur 's avonds door en moeten dan de volgende ochtend om 8 uur weer aantreden bij gebrek aan collega's die hun kunnen aflossen.

Onvoldoende ervaring
Chirurgen in opleiding kunnen onvoldoende ervaring opdoen omdat bepaalde, niet levensreddende, operaties steeds minder worden uitgevoerd. Planningmedewerkers en verpleegkundigen laten wanhopig weten dat ze patiënten die op de wachtlijst staan niet voor de zovéélste keer kunnen afschepen. "Dit jaar bent u niet meer aan de beurt", zegt een medewerkster van de opnameplannig KNO tegen een ongeduldige patiënt die al maanden op de wachtlijst staat.

Van de 29 anesthesisten in het Radboudziekenhuis komen er nu al negen uit het buitenland; de laatste twee sollicitanten kwamen uit Koblenz en Hannover. Uit Nederland meldt niemand zich meer aan. Bijna alle artsen van 'het Radboud' zeggen dat een situatie dreigt die onaanvaardbaar is.

Leeg
Minister Borst van Volksgezondheid heeft laten weten dat ze het probleem onderkent, maar dat de ziekenhuizen zelf efficiënter moeten gaan werken. Chirurg Hensens reageert: "Alles wat efficiënter kon, hebben we nu doorgevoerd. We zijn aan het eind. De basale gezondheidszorg is leeggeplukt."

Wel vindt hij dat van het geld, dat de afgelopen jaren naar de ziekenhuizen is gegaan, te veel terecht is gekomen bij het management. "De afgelopen negen jaar is het budget voor het management verviervoudigd. Slechts een fractie van dat bedrag was beschikbaar voor de zorg aan het bed."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor