De e-health - digitale zorg - diensten schieten als paddestoelen uit de grond. Ze tellen het aantal stappen dat je zet, controleren je dag- en nachtritme, meten je bloeddruk, hartslag en gewicht en kunnen bijhouden wanneer je vruchtbaar bent. Een goede ontwikkeling, vindt de overheid, want als we onze gezondheid met behulp van smartphone en internet in de gaten houden, kunnen de zorgkosten omlaag. Komende zaterdag start de nationale e-healthweek om e-health beter onder de aandacht te brengen. Maar er kleven ook nadelen aan e-health.
Noodplan
Zo schreef het CPB afgelopen zomer nog dat inlichtingendiensten een noodplan zouden moeten hebben voor als informatie over kwetsbare software uitlekt. Ook in de zorg kan beter worden nagedacht over cyberdreigingen,
aldus het Centraal Planbureau
:
"De mogelijkheden voor eHealth nemen toe, maar maken de zorg kwetsbaarder. Bij een lek kunnen persoonlijke en medische gegevens van talloze Nederlanders op straat komen te liggen."
Volgens het CPB is het raadzaam dat zorgverleners informatie uitsluitend delen via een goed beveiligde publieke infrastructuur.
Data: het nieuwe goud
ZEMBLA maakte in 2015 een uitzending over de risico’s van digitale zorg en de vraag wie onze deze medische gegevens beschermt. Wat de meeste ‘app-gebruikers’ niet weten is dat er bedrijven zijn die om hele andere redenen ook geïnteresseerd zijn in onze medische data. En dat maakt mensen kwetsbaar, zegt hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs. Bijvoorbeeld als je gegevens door derden worden gebruikt en terechtkomen bij verzekeraars. Dan zou dat gevolgen kunnen hebben als je zelf een nieuwe verzekering wilt afsluiten bijvoorbeeld en je verzekeraar al weet dat je een ziekte hebt: