Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'De Jonge moet verpleeghuizen dwingen meer bezoek toe te staan'

19-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Verpleeghuis corona

© ANP

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet de regels voor bezoek aan verpleeghuisbewoners zodanig versoepelen dat hun fundamentele mensenrechten weer worden gerespecteerd. Dat schrijft advocaat Liesbeth Zegveld namens een aantal familieleden van verpleeghuisbewoners en de cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede in Amsterdam.

Volgens Zegveld is er op dit moment sprake van 'wederrechtelijke vrijheidsontneming' doordat verpleeghuizen vasthouden aan het limiteren van bezoek, zowel in aantal bezoekers en aantal bezoeken als in tijdsduur.

'Geen wettelijke grond'

Daarnaast mogen bewoners, ook als ze wilsbekwaam zijn, alleen onder begeleiding naar buiten en mogen ze geen bezoek in hun eigen appartement krijgen. Zegveld betoogt dat er geen wettelijke grond is om bewoners en hun familieleden zo te beperken.

Ook hoe sommige verpleeghuizen omgaan met het bezoeken van stervende bewoners is de advocaat een doorn in het oog. Bijvoorbeeld bij Amsta, de koepel waar Vondelstede onder valt, mogen maximaal drie keer twee bezoekers afscheid nemen en mag zo'n bezoek niet langer duren dan twee uur. Als er zes bezoekers zijn geweest, is verder bezoek verboden.
Kort geding 
Zegveld stelt dat bewoners en familieleden nu zijn overgeleverd aan de wil van de zorginstellingen, die ten onrechte schermen met 'door de Staat gestelde regels'. Minister De Jonge moet zorgen dat de onterechte beperkingen worden losgelaten. Doet hij dat niet voor woensdag, dan spannen de familieleden en de cliëntenraad een kort geding aan tegen de Staat, aldus de advocaat. 

Verwarrende bezoekregelingen 
Eerder schreef Zembla over de verwarrende bezoekregelingen in verpleeghuizen. Waarom mag er in het ene verpleeghuis wel geknuffeld en gewandeld worden, maar moet er in het andere verpleeghuis een mondkapje op en is naar buiten gaan uit den boze?  Volgens Mireille de Wee, voorzitter van de Kerngroep Wonen en Zorg van branchevereniging ActiZ en zelf zorgbestuurder bij 28 locaties, komt dat door de handreiking die ActiZ samen heeft opgesteld met andere partijen. Die is bedoeld als hulpmiddel, maar het is niet zo dat iedereen de handreiking op dezelfde manier opvolgt.

De Wee: “Dat hebben we zo ingevuld, omdat er in Nederland plekken zijn waar bijna geen corona is geweest. En er zijn plekken in Nederland waar nog steeds corona is. Op het moment dat je alles in het hele land gelijktrekt, dan benadeel je ook een heleboel organisaties en mensen. Maar zo ontstaan dus wel die verschillen en ik snap dat mensen dat heel moeilijk vinden.” De zorgbestuurder vertelt dat het een constante zoektocht is naar de balans. “Het sluiten van de verpleeghuizen in maart was zo gepiept, maar het op een verantwoorde manier weer openstellen voor bezoekers is erg lastig. Je probeert overal te blijven zoeken naar de balans tussen de kwaliteit van het leven van de mensen die in verpleeghuizen wonen en hun veiligheid.”

Mogen mensen dan tegen hun wil in ‘vastgehouden’ worden in verpleeghuis? “Nee", stelt De Wee. “De noodverordening geldt niet meer en we moeten bezoek echt weer gaan toelaten in de verpleeghuizen waar geen corona heerst. We kunnen mensen ook niet meer binnen houden. Tenzij iemand corona heeft, want dan gaat diegene in quarantaine.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.