Eenderde tot de helft van de 93 ziekenhuizen in Nederland moet over één à twee jaar stoppen met hun kankerbehandelingen. Zij leveren bij die behandelingen te weinig kwaliteit.
Dat zegt oncoloog en voorzitter Koos van der Hoeven van de Nederlandse vereniging van oncologen, Soncos. Die vereniging stelt voor artsen en ziekenhuizen normen voor goede kankerzorg op.
Vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen voeren op dit moment borst- en prostaatkankerbehandelingen uit. Daarvan zal ruwweg eenderde afvallen. Van de ongeveer 75 ziekenhuizen die long- en dikkedarmkanker behandelen, moet de helft daarmee ophouden, verwacht Van der Hoeven: „Ons standpunt: je doet het goed of je doet het niet.” Deze vier behandelingen beslaan ongeveer driekwart van de kankerzorg in Nederland.
Minimumaantal
Soncos kijkt bij de selectie van ziekenhuizen vooral naar het minimumaantal behandelingen van een arts per jaar en de expertise van het behandelteam.
Lees verder bij de
NRC
De gemiddelde patiënt gaat ervan uit dat de kankerzorg in Nederland overal even goed is. Maar klopt dat ook? Zijn de resultaten van de kankerbehandelingen in ziekenhuizen overal gelijk? In ZEMBLA een speurtocht naar de kwaliteit van de kankerzorg. ZEMBLA - '
Het kankerdoolhof
'
In de uitzending 'Het Kankerdoolhof' wordt verwezen naar de resultaten van het onderzoek dat ZEMBLA heeft gedaan naar de kwaliteit van kankerzorg.