Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

D66 Limburg: 'Waarom controleert provincie niet of gekapt bos volgens wet is herplant?'

10-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
949 keer bekeken
  •  
Compensatiebos A73

Compensatiebos

© Still uit 'Het beloofde bos'

Statenlid Marc Vervuurt heeft namens D66 Limburg schriftelijke vragen ingediend naar aanleiding van de Zembla uitzending ‘Het beloofde bos’. De partij wil van de provincie weten wat hun rol is geweest bij het kappen van compensatiebos voor het ontwikkelen van het Floriadeterrein naast de A73. 

Volgens de boswet uit 1961 is het voor particulieren en overheden verplicht om het kappen van bomen te compenseren door het terugplanten van nieuwe, jonge bomen. Zo komt er voor elke gekapte boom een nieuwe boom terug. In de Zembla-uitzending ‘Het beloofde bos’ is echter te zien dat bos dat verdwijnt, lang niet altijd goed gecompenseerd wordt. 

Floriade tentoonstelling

Een voorbeeld hiervan is de kap van bomen in 1986 bij de aanleg van de snelweg A73, die door de provincie Limburg loopt. In de uitzending spreekt Zembla met landschapsontwerper Kees Zwaan die destijds betrokken was bij de ontwikkeling van de A73 en de aanleg van bijbehorende compensatiebossen. Volgens Zwaan zijn er verschillen tussen het originele ontwerp en hoe het landschap er nu bij ligt. Zo staat er op de locaties waar compensatiebos had moeten groeien een bedrijventerrein. 

Uit onderzoek naar satellietfoto’s blijkt dat het compensatiebos van 9 hectare in 1998 is geplant, maar in 2009 weer gekapt is om plaats te maken voor de Floriade tentoonstelling. Volgens de gemeente Venlo is ‘alles conform de regels gegaan’ en zijn er nieuwe stukjes weer aangeplant als compensatie voor het compensatiebos. Landschapsontwerper Zwaan trekt echter in twijfel of je wel kan spreken van een ‘compensatiebos’ bij het analyseren van de stukjes groen. “Of dit nou bos is of parkfunctie, dat zal toch echt de provincie moeten toetsen, of dit voldoet aan de regelen van de boswet”, stelt Zwaan bij het bekijken van een stuk compensatiebos van 1 hectare. 
Satelliet boskap Floriade

Op satellietbeelden is te zien hoe compensatiebos moest wijken voor een bedrijventerrein.

'Dubbelrol provincie Limburg'

De provincie Limburg gaf in de uitzending van Zembla schriftelijk een reactie op de casus: “Vanwege een misverstand heeft er sinds de aanleg van de Floriade nog geen controle plaatsgevonden. De provincie gaat deze controle alsnog uitvoeren.” D66 Limburg wil nu van de provincie weten waarom er “in elk geval sinds 2012 geen controle heeft plaatsgevonden of het gekapte bos in het kader van de ontwikkeling van de A73/het Floriadeterrein wel voldoende en conform de Boswet gecompenseerd is.” 

De gebouwen waar het compensatiebos voor moest wijken worden tegenwoordig gebruikt door Enexis en het zogenaamde Villa Flora, beide onderdeel van de ‘Brightlands Greenport campus’. D66 Limburg vraagt zich af wat de rol is van de provincie in deze kwestie. “Met name de dubbelrol die de provincie mogelijk heeft als controlerend orgaan op de compensatie van de bomenkap enerzijds en uw rol als aandeelhouder van zowel Ontwikkelbedrijf Brightlands Greenport BV, alsook de Brightlands Greenport Campusvastgoed BV.” 

De partij wil tevens weten waarom er in eerste instantie voor gekozen is om het compensatiebos te kappen voor het Floriade terrein. “Heeft u hier als aandeelhouder in de Brightlands Greenport BV’s een rol in gehad? Wat zijn in deze beslissing de rol en de opvattingen geweest van de provincie?” D66 Limburg stelt dat het geen schoonheidsprijs verdient compensatiebos te moeten kappen en vraagt zich ook af waar het compensatiebos voor het compensatiebos is gebleven. 

Luister onze podcast over het onderzoek achter 'Het beloofde bos' met Zembla journalist Jos van Dongen:

Compensatiebos beschermen

De Limburgse D66-fractie pleit ook voor een beleid vanuit de provincie om compensatiebossen te beschermen en enkel als uiterste redmiddel toe te passen als er projectontwikkelingen zijn die absoluut op de locaties van geplant compensatiebos gerealiseerd moeten worden.  

D66 Limburg stelt dat het aan de provincie is om te toetsen of de compensatiebossen wel voldoen als compensatie en of dit alles klopt volgens de Boswet. De partij wil dan ook weten hoe de provincie als controlerend orgaan toeziet op het nakomen van een compensatieplicht en of er nog meer projecten zijn waarvoor bos is gekapt, maar waar de provincie sindsdien nog geen controles over heeft uitgevoerd om vast te stellen of de compensatie wel volgens de regels is gegaan. 

Kijk hier 'Het beloofde bos'

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor