Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

D66 en 50Plus eisen maatregelen na uitzending over financieel ouderenmisbruik

02-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
618 keer bekeken
  •  
Geen plek voor ouderen - vura
Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Corrie van Brenk (50Plus) willen dat de overheid meer doet aan de bestrijding van financieel ouderenmisbruik. Ze stellen Kamervragen naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Azen op de erfenis’. In de aflevering is te zien dat financieel ouderenmisbruik de meest voorkomende vorm van ouderenmishandeling is in Nederland.

De overheid gaat uit van minimaal 30.000 gevallen van financieel misbruik van ouderen per jaar. Maar volgens deskundigen ligt dit aantal veel hoger, zo is te zien in ‘Azen op de erfenis’. Omdat ouderen bang zijn, zich schamen of afhankelijk zijn van de misbruikpleger, melden ze het niet. Daardoor blijven veel gevallen onder de radar.

Lees ook: "Aanpak financiële ouderenmishandeling nog steeds onvoldoende"

Kamerlid Van Brenk (50Plus) wil van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten of deze vorm van ouderenmishandeling het afgelopen jaar is toegenomen door de coronacrisis. 

Lokale allianties tegen misbruik
De door de overheid in het leven geroepen ‘lokale allianties’, die ouderen moeten beschermen tegen financieel misbruik, komen nu nog onvoldoende van de grond. Het is volgens deskundigen allemaal te vrijblijvend. Daardoor zijn ouderen vogelvrij: veel misstanden komen niet aan het licht en slachtoffers worden niet of nauwelijks geholpen. In een alliantie werken professionals als politie, notarissen, banken, de thuiszorg en de gemeente, vrijwillig samen tegen ouderenmisbruik.

Kamerlid Bergkamp (D66) zet vraagtekens bij het gegeven dat de allianties vooral bestaan uit vrijwilligers. “Denkt u dat dit een goede basis is om financiële ouderenmishandeling aan te pakken, aangezien de overheid per jaar van minimaal 30.000 gevallen van financieel misbruik uitgaat, terwijl deskundigen menen dat dit getal in werkelijkheid veel hoger ligt?”, aldus Bergkamp. Ook vraagt ze minister De Jonge om actie te ondernemen tegen gemeenten die zich onvoldoende inzetten om lokale allianties tot stand te brengen. 

50Plus-Kamerlid Van Brenk verwacht dat 'een relatief klein subsidiebedrag voor 'lokale allianties' een enorm positief effect kan hebben op het aantal actieve lokale allianties en op de effectiviteit van het beleid.'

Lees ook: "Dit kun je doen als een oudere wordt uitgebuit"

‘Huiswerk te doen’
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) erkende in de uitzending ‘Azen op de erfenis’ al dat lokale allianties onvoldoende van de grond komen en is ontevreden over de tot nu toe bereikte resultaten. “We hebben dus huiswerk te doen. Ik ben de laatste om dat te ontkennen.”

Het ministerie legt de verantwoordelijkheid voor het oprichten van de allianties lokaal neer. Blokhuis: “Juist vanuit de gedachte: die gemeenten hebben veel zicht op die gezinnen, die kennen de context en is de dichtstbijstaande overheid.”

Kamerlid Van Brenk wil dat minister De Jonge de allianties landelijk gaat aansturen, zodat “er in alle Nederlandse gemeenten een actieve lokale alliantie tot stand komt.”

Banken
Daarnaast wil Bergkamp dat banken financiële ouderenmishandeling beter gaan voorkomen en aanpakken. In de aflevering is te zien dat banken vaak niet in staat blijken om financieel misbruik van ouderen te detecteren. Banken hebben een detectiesysteem, dat betalingen vooraf monitort. “We hebben ook een systeem dat achteraf signaleert, maar dat is alleen ingericht voor witwassen en terrorismefinanciering. Het is niet zo dat er een regel is ingevoerd om naar ouderen te kijken en daar afwijkingen in te zien”, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken. 

Bekijk hier de hele uitzending:
Lees hier alle Kamervragen:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.