Ctgb nu ook bezorgd om relatie landbouwgif en Parkinson
24-03-2021
•
leestijd 2 minuten
•
2022 keer bekeken
•
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) onderzoek doet naar de relatie tussen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson.
In de uitzending 'Parkinson op het platteland' (2019) toonde Zembla al de mogelijke verbanden aan tussen sommige bestrijdingsmiddelen en het risico op Parkinson. Naar aanleiding van de uitzendingen erkenden het EFSA en het RIVM al dat extra onderzoek nodig is. Ook de Gezondheidsraad trok vorig jaar aan de bel. Ook bleek in de uitzending dat de veelgebruikte schimmelverdelger Mancozeb qua samenstelling voor de helft exact hetzelfde is als het verboden middel Maneb, waarvan bekend is dat het een verhoogd risico geeft op Parkinson. Onlangs besloot de EU dat Mancozeb niet meer gebruikt mag worden in de landbouw; eind dit jaar gaat een definitief verbod in.
Ctgb
Destijds antwoordde het Ctgb op vragen van Zembla over een mogelijke link tussen Parkinson en Mancozeb "dat er epidemiologische studies beschikbaar zijn waarbij zowel een link, als ook géén relatie met Parkinson wordt gerapporteerd." Op de vraag of de agrochemische industrie bij het verzoek om toelating van huidige bestrijdingsmiddelen studies laat zien die de ziekte van Parkinson als gevolg van blootstelling aan het middel uitsluiten, stelde het Ctgb "dat er bij dierproefstudies effecten gevonden kunnen worden die aanwijzingen kunnen zijn voor neurologische afwijkingen, maar die hoeven niet specifiek gerelateerd te zijn aan Parkinson."
Het Ctgb lijkt nu een wat actievere houding aan te nemen en verzoekt in een brief aan de directie van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) meer onderzoek te doen naar de werkzame stoffen die nu in Europa zijn toegelaten.
Parkinson-pandemie
De oproep van het Ctgb is een reactie op heftige kritiek van de Nijmeegse neuroloog Bas Bloem. Hij waarschuwde afgelopen maand in EenVandaag voor een Parkinson-pandemie. De ziekte is wereldwijd aan een opmars bezig, ziet de onderzoeker. Hij vreest voor een verdubbeling van het aantal patiënten in 2040. Momenteel zijn er ruim 50.000 Parkinsonpatiënten in Nederland.
Hoe snel er daadwerkelijk maatregelen genomen worden is overigens de vraag. Hoewel de EFSA in 2019 erkende dat extra onderzoek nodig is, wordt daar nu pas toe opgeroepen door het Ctgb. Tegelijkertijd zeggen experts als de Gezondheidsraad en Bloem dat er nu al moet worden ingegrepen.