Criminelen verbergen hennepkwekerijen steeds beter
30-01-2018
•
leestijd 2 minuten
•
139 keer bekeken
•
"De georganiseerde misdaad wordt steeds innovatiever in het verbergen van hennepkwekerijen", zegt Barthjeu Ammerlaan, manager van de fraudeafdeling van Stedin. Diep weggestopt in kelders van woonhuizen met gemaskeerde ventilatie is het buitengewoon lastig kwekerijen te vinden. Volgens de netbeheerder is er sprake van een landelijk trend waarbij er steeds minder kwekerijen worden ontdekt en geruimd.
Stedin ontdekte vorig jaar samen met de politie een kleine duizend kwekerijen in drie grote steden. Dat is 22 procent minder dan het jaar ervoor. Maar Stedin zegt zeker te weten dat het aantal wietkwekerijen juist groeit.
Bij hennepkwekerijen worden veel zeer brandgevaarlijke situaties aangetroffen, zegt Stedin "Dit komt door geknoei met elektriciteit en diefstal van grote hoeveelheden stroom. Hierdoor is het risico op oververhitting, kortsluiting en brand groot."
Misdaad loont Stedin is vooral actief in de regio's Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Alleen al in Rijnmond werden vorig jaar 450 kwekerijen opgerold. Ook in andere delen van het land wordt volop hennep gekweekt. In Brabant heeft de
georganiseerde misdaad vaste voet aan de grond gekregen met grootschalige hennepteelt en xtc-laboratoria. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in Tilburg jaarlijks 800 miljoen euro drugsgeld omgaat. De onderwereld vermengt zich er steeds meer met de bovenwereld en burgemeesters die de strijd aan gaan met lik-op-stuk beleid worden bedreigd. ZEMBLA maakte er in 2015 de uitzending ‘Misdaad loont’ over:
Stedin hamert op de noodzaak dat gemeenten, politie en netbeheerders intensief blijven samenwerken om de illegale kwekerijen te stoppen.
Maatschappelijke schade is enorm Netbeheer Nederland, de koepelorganisatie van netbeheerders, vraagt eveneens om meer prioriteit en wijst op de grote maatschappelijke schade van pakweg tweehonderd miljoen euro. Er zijn naar schatting zo’n dertigduizend hennepkwekerijen in Nederland die elk jaar bijna één miljard kilowattuur aan elektriciteit stelen, aldus Netbeheer Nederland. De diefstal is groter dan het jaarverbruik van alle huishoudens in Rotterdam. Netbeheerders en de particuliere en zakelijke afnemers dragen de kosten van circa zestig miljoen euro aan gestolen stroom. De overheid loopt nog eens rond de 135 miljoen euro aan belastinginkomsten mis.