Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CPB: hypotheekrente 1% te hoog

18-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
cpb-hypotheekrente-1-te-hoog
De hypotheekrentes in Nederland liggen volgens het Centraal Planbureau (CPB) gemiddeld zo'n 1 procentpunt hoger dan in de ons omringende landen. Dat schrijft het CPB in de notitie 'De Nederlandse woningmarkt - hypotheekrente, huizenprijzen en consumptie op verzoek van minister Blok van Wonen en Rijksdienst' (pdf)

Op 25 januari 2013 verzocht minister Blok het CPB om een beschouwing die ingaat op de gevolgen van de huidige financiële positie van banken voor de hypotheek- en de woningmarkt, en in het verlengde daarvan voor de actuele situatie in de Nederlandse economie.

Volgens het CPB is die hogere rente onder meer te wijten aan afgenomen concurrentie doordat buitenlandse partijen de markt hebben verlaten of minder actief zijn sinds de crisis. Andere mogelijke verklaringen voor de hogere rente zijn capaciteitsrestricties omdat Nederlandse banken mogelijk in sterkere mate dan buitenlandse banken hun hefboom aan het verlagen zijn.

Volgens hoogleraar mededinging M.P. Schinkel van de Universiteit van Amsterdam wordt de hoge hypotheekrente in Nederland veroorzaakt door een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. In de ZEMBLA uitzending 'Uw hypotheek als melkkoe',  zegt Schinkel dat we hierdoor honderden tot duizenden euro’s per jaar teveel rente betalen voor onze hypotheek.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) pleitte afgelopen week nog voor een verlaging van de hypotheekrente. Volgens de VEH berekenen Nederlandse banken de afgelopen jaren steeds meer rente voor hun hypotheken in vergelijking met de rente die ze zelf betalen op de leningen.

De vereniging is ervan overtuigd dat deze hoge rente te maken heeft met de afgenomen concurrentie, doordat drie van de vier grote banken in Nederland inmiddels staatssteun genieten.

De VEH) meldt dat veel huiseigenaren inmiddels een 1,3 procentpunt hogere hypotheekrente betalen dan nodig is. Dat zou blijken uit de door de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde Eigen Huis Rentebarometer.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.