Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Coronavirus: India beperkt wereldwijd de export van medicijnen

04-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
667 keer bekeken
  •  
medicijnen
India, 's werelds belangrijkste leverancier van generieke geneesmiddelen, heeft de export van 26 werkzame stoffen en de daaruit vervaardigde medicijnen per direct beperkt. Het gaat om medicijnen als Paracetamol, verschillende soorten antibiotica en aciclovir, een medicijn om herpes mee te behandelen. India vreest zelf op termijn medicijntekorten door de uitbraak van het coronavirus in China en voert daarom restricties in.

Veel werkzame stoffen voor medicijnen komen uit China en gaan vervolgens naar India. Daar wordt er in veel gevallen een halffabrikaat van gemaakt, dat uiteindelijk naar andere plekken in de wereld gaat. In die fabrieken wordt het uiteindelijke medicijn gemaakt. Sommige medicijnen worden in India al volledig gefabriceerd. Europa is volgens Dinesh Dua, voorzitter van de Farmaceutische Exportbevorderingsraad van India (Pharmexcil) voor 26 procent van de generieke medicijnen afhankelijk van India voor het halffabrikaat.

Coronavirus
De Indiase overheid publiceerde gisteren de lijst, maar gaf geen indicatie voor hoe lang de exportbeperking zal gaan duren. Wat de gevolgen zullen zijn van deze restrictie van de Indiase overheid op de Nederlandse medicijnvoorraden, is op dit moment onduidelijk.

Indiase medicijnfabrikanten importeren bijna zeventig procent van hun werkzame stoffen voor medicijnen, uit China. Wegens de uitbraak van het coronavirus in China liggen transporten grotendeels stil waardoor India veel minder werkzame stoffen voor medicijnen krijgt uit China. Er dreigen daardoor ook medicijntekorten in India. De Indiase overheid roept intussen op tot kalmte, zo zouden er voldoende werkzame stoffen zijn om medicijnen te produceren voor twee tot drie maanden.  
In dit fragment uit 'Medicijnmacht China' wordt uitgelegd in hoeverre wij afhankelijk zijn van China voor onze medicijnen:
Paniek 
Dinesh Dua, voorzitter van de Farmaceutische Exportbevorderingsraad van India (Pharmexcil), zegt woensdag tegen persbureau Reuters dat de exportbeperking paniek heeft veroorzaakt in Europa en grote impact zal hebben op de sector. Dua: “Sommige medicijnen die op de lijst staan worden ook geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten. Ik krijg dan ook veel onrustige telefoontjes vanuit Europa.” Pharmexcil is de bevoegde instantie van de Indiase overheid voor de promotie van de export van farmaceutische producten vanuit India.

Pharmexcil spoort in een brief de Indiase overheid aan om in ieder geval de partijen medicijnen die al klaar liggen in de havens van India, te exporteren naar hun eindbestemming: “De exporteurs zullen niet alleen lijden onder de financiële verliezen, maar ook hun geloofwaardigheid en reputatie in de internationale markt staat op het spel”, schrijft Pharmexcil.

Medicijnmacht China 
Twee weken geleden sloegen de Amerikaanse en Europese overkoepelden organisaties van fabrikanten van werkzame stoffen in medicijnen (de EFCG en BPF) al alarm. Zij verwachten door de verspreiding van het coronavirus in China, grote medicijntekorten in Europa en Amerika. Dit komt omdat het Westen de afgelopen twintig jaar steeds afhankelijker is geworden van Azië voor medicijnen. Dat is te zien in de Zembla-uitzending, Medicijnmacht China.

De organisaties waarschuwden dat als de epidemie zich ontwikkelt in een wereldwijde pandemie, “de meeste landen geconfronteerd zullen worden met tekorten van essentiële medicijnen in een tijd waarin ze het hardst nodig zullen zijn.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor