De consumentenbond van Bonaire (Unkobon) klaagt de Nederlandse staat aan, omdat die niet genoeg doet om de armoede op het Caribische eiland te bestrijden. Armoede is een groot probleem op Bonaire. De gemiddelde eilandbewoner kan niet rondkomen, omdat het minimumloon lager is dan in Nederland en het levensonderhoud er duurder is. “Wij zijn van mening dat de staat zich niet houdt aan de grondwettelijke mensenrechten-verplichtingen; om te zorgen voor hun inwoners”, zegt voorzitter Wietze Koopman in de Zembla-uitzending 'Bedreigd: Nederlands koraal'.
Bonaire is een populaire vakantiebestemming. Het unieke koraalrif rondom het Caribische eiland trekt jaarlijks duizenden welvarende toeristen. Het is de kurk waar de economie op drijft. Maar de populariteit van Bonaire leidt ook tot hogere kosten van levensonderhoud voor de bewoners.
Wietze Koopman, voorzitter van consumentenbond Unkobon, monitort al jaren de kloof tussen lonen en kosten van levensonderhoud op het eiland, en ziet een groeiende groep steeds verder afglijden. “Er is niet tegenop te werken”, zegt hij. “De tactiek is dat mensen naast hun uitkering nog een bijbaan hebben en zelfs dan kom je nog geld te kort. Er zijn mensen met twee volledige banen en die komen net rond.”
Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Maar het minimumloon en de lokale bijstand zijn er veel lager. Dat moet veranderen, vindt Koopman. Door Den Haag te voeden met informatie, probeert Unkobon het armoedebeleid al jaren te verbeteren en de minimumlonen te verhogen. Maar het gaat Koopman veel te langzaam. “Wij denken dat wij een rechtszaak kunnen beginnen tegen de Nederlandse staat, omdat zij in gebreke zijn gebleven bij het vaststellen van een sociaal minimum”, zegt Koopman in Zembla.
In de uitzending onderzoekt Zembla de toekomst van het koraal op Bonaire. Het beschermde koraal rondom het eiland staat al tientallen jaren onder druk. Opwarming van de aarde, vervuiling en toerisme zorgen ervoor dat er steeds meer koraal verdwijnt.
Kijk de eerste beelden van de uitzending 'Bedreigd: Nederlands koraal':
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.