Het Medisch Spectrum Twente (MST) uit Enschede heeft tussen 1992 en 2005 het gebrekkige functioneren van de omstreden neuroloog Ernst J.S. onvoldoende aangepakt. Daardoor kwam de kwaliteit van de patiëntenzorg in het geding. De neuroloog stelde jarenlang tientallen onjuiste diagnoses, schreef verkeerde geneesmiddelen voor en stal voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis.
De commissie-Lemstra die de wanpraktijken onderzocht, kraakt harde noten over het optreden van de vorige raad van bestuur van het ziekenhuis en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Ruim een half jaar deed de commissie onderzoek. Ze presenteerde dinsdag haar bevindingen in het rapport 'En waar was de patiënt...'
Uit haar onderzoek blijkt dat het ziekenhuis het slechte functioneren van de specialist bewust onder de pet heeft gehouden.
Volgens de commissie wilde het ziekenhuis reputatieschade voor zichzelf en de arts voorkomen.
Ze verwijt de IGZ dat ze geen actief onderzoek heeft ingesteld, ook al kreeg de inspectie in 2000 al een klacht binnen.
De ZEMBLA uitzending '
Operatie stilzwijgen
' op 5 april 2009 laat zien waartoe al het zwijgen van specialisten en ziekenhuizen kan leiden en dat uiteindelijk de patiënt de dupe is. Hoe kan het dat slecht functionerende specialisten soms jarenlang gewoon doorwerken zonder dat iemand er iets aan doet? Zoals de neuroloog in Twente, die jarenlang zijn patiënten onterecht verteld heeft dat ze dement zijn. Er waren aanwijzingen, dat er iets mis was met de arts, toch greep lange tijd niemand in.
De zaak in Twente is niet uniek. Er zijn vaker artsen en soms ook hele ziekenhuisafdelingen die hun werk niet goed doen, zonder dat er snel maatregelen worden genomen. Het blijkt dat er niet alleen fouten worden gemaakt, maar dat deze vervolgens ook verzwegen worden voor de patiënt. Over zwijgende artsen, tekortschietende ziekenhuisdirecties en een afwachtende Inspectie.