Coalitie wil nu geen debat met Blok over controversiële uitspraken
20-07-2018
• leestijd 2 minuten
Oppositiepartijen PvdA en SP willen een debat met minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken over de kritische uitlatingen die Blok deed. Tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties noemde Blok Suriname een ‘failed state’. Ook deed hij uitspraken over migratie en de multiculturele samenleving die veel geschokte reacties losmaakten. Maar SP en PvdA vangen bot: de coalitiepartijen hebben geen behoefte aan een onmiddellijk debat. Volgens de VVD, de partij van Blok, is er geen noodzaak de Tweede Kamer uit de zomerpauze terug te roepen. Ook CDA, D66 en ChristenUnie vinden een gesprek nu niet nodig.
Minister Stef Blok: Suriname is een mislukte staat
Beelden van uitspraken Blok
ZEMBLA bracht de beelden waarop Blok de uitspraken deed woensdag naar buiten. De bron, waarvan ZEMBLA de opnames toegespeeld kreeg, zegt dat vele toehoorders ‘geschokt’ waren over wat Blok die middag zei. Ook
vanuit Suriname
en
vluchtelingenorganisaties
kwamen verontwaardigde reacties.
Oppositiepartij PvdA stelde dat de Kamercommissie Buitenlandse Zaken volgende week zou moeten terugkomen van het reces voor een debat met Blok. “Dit kan niet wachten tot na de zomer”, aldus PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Volgens haar kunnen de uitspraken niet door de beugel en schaden zij ook de positie van Nederland in het buitenland. Voor haar pleidooi kreeg ze meteen steun van de SP, maar niet van alle oppositiepartijen.
Debat na zomerreces
De VVD staat open voor een debat na het zomerreces. Eerst krijgt de minister de ruimte iets te doen met de kritische reacties uit het buitenland op zijn opmerkingen. “Indien de behoefte blijft bestaan nadat Blok zijn werk heeft gedaan naar die landen die zich aangesproken voelen, kunnen we er na het reces prima op terugkomen”, aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke.
D66, dat de uitlatingen van Blok meteen scherp veroordeelde, ziet een debat direct na het reces als wenselijk en noodzakelijk. “Het debat is een kans om te laten zien dat de minister begrijpt dat zijn uitlatingen strijdig zijn met de kernwaarden van de Nederlandse samenleving”, aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. In de tussentijd kan de bewindsman de “gedane schade” herstellen.