Chemiebedrijf Chemours wil 75 miljoen euro investeren in de fabriek in Dordrecht, met als doel een verlaging van alle emissies van organische gefluoreerde stoffen. Tegen eind 2020 moet er een verlaging zijn van 99 procent van de totale GenX-uitstoot, vergeleken met 2017.
In juni meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat mogelijk kankerverwekkende stoffen die Chemours gebruikt bij die GenX-technologie in het verleden via het afval in lucht, bodem en water terechtkwamen. Ook constateerde de inspectie dat het Dordtse bedrijf transporteurs en verwerkers van afval niet op de hoogte bracht dat de stoffen in het afval zitten.
Gebruik geen vervuild slootwater voor moestuinen of vee’, omwonenden chemiebedrijf Chemours gewaarschuwd
Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.
'Wij nemen de zorgen serieus'
Maandag kwam Chemours dus met een plan om in fases de emissie flink te verlagen. Daartoe komt er onder meer nieuwe (test- en meet)apparatuur en technologie. Topman Paul Kirsch: "Wij nemen de zorgen van de gemeenschap serieus en wij zijn toegewijd om verder te gaan dan de eisen die wet- en regelgeving aan ons stellen, om aan de verwachtingen te voldoen die de gemeenschap van ons heeft, nu en in de toekomst."
De zaken tegen DuPont Eerder werd duidelijk dat het bedrijf Chemours/DuPont in Dordrecht illegaal GenX loosde.
In de ZEMBLA-uitzending ‘Geheimen van de chemische industrie’ is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater.
Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar