Het Chemiebedrijf Chemours uit Dordrecht, voorheen DuPont, ontkent dat het de vergunningen voor lozing van de omstreden stof GenX in het oppervlaktewater overtreedt. Dat zegt het bedrijf dinsdag in een reactie op een brief van minister Schultz.
Illegaal geloosd
Volgens de minister van Infrastructuur en Milieu heeft Chemours dit jaar illegaal GenX-stoffen geloosd in de Merwede. Chemours heeft een vergunning om afvalwater met de stof GenX te lozen via rioolwaterzuiveringsinstallaties. Maar nu blijkt dat het bedrijf ongeveer een procent van de totale hoeveelheid geloosde GenX direct op de rivier heeft geloosd. Schultz zei in
een brief
aan de Tweede Kamer dat er hard moet worden opgetreden tegen het lozen zonder vergunning.
Onacceptabel
D66-Kamerlid Jessica van Eijs noemt de illegale lozingen onacceptabel en terecht dat Chemours hard wordt aangepakt: “Het is te gek voor woorden dat een bedrijf dat in de jaren tachtig al wist dat stoffen die ze gebruikten kankerverwekkend waren nu nog steeds giftige stoffen illegaal loost in de rivier. "
"Dit bedrijf trekt zich blijkbaar niks aan van wat dit betekent voor de gezondheid van mensen en voor het milieu.”
Giftig voor mensen
Chemours, dat tot 2015 een
chemische divisie van DuPont was, inmiddels omgedoopt tot
, is in 2012 overgestapt op de stof GenX omdat de stof PFOA (C8), waar teflon mee werd geproduceerd, werd verboden. Volgens Chemours is GenX minder giftig dan PFOA, maar toxicologen zeggen dat het vrijwel identiek is, zo bleek uit het Volkskrant-artikel
‘Dordtse fabriek stoot kankerverwekkende stof uit’
. Uit laboratoriumtests met ratten en muizen blijkt bovendien dat de GenX-techniek kan leiden tot kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen. Het RIVM noemt het 'aannemelijk' dat GenX giftig is voor mensen en daarbij slecht afbreekbaar, maar durft nog geen conclusie te trekken over de mate waarin het zich ophoopt in het lichaam.
Niet uit het drinkwater te filteren
In januari dit jaar trok drinkwaterbedrijf Oasen, dat kraanwater levert aan tienduizenden huishoudens in de omgeving van Chemours, aan de bel omdat het de GenX-stoffen niet goed uit het water kan filteren. Oasen drong erop aan dat Chemours stopt met het lozen van GenX-stoffen in de Merwede.
‘Drinkwaterbedrijf wil einde lozing gevaarlijke stoffen door voormalig DuPont’
De zaken tegen DuPont
In de ZEMBLA-uitzending
‘Geheimen van de chemische industrie’
is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar. Bekijk hier een fragment uit deze uitzending:
DuPont Dordrecht
Ook in de DuPont-fabriek in Dordrecht bleken tussen 2005 en 2009 medewerkers hoge concentraties PFOA in hun bloed te hebben. Mogelijk is hierdoor ook de gezondheid aangetast van mensen die in de buurt van de fabriek woonden, zo blijkt uit
een nieuw onderzoek
dat het RIVM in mei dit jaar naar de Kamer stuurde.
Chemours: ‘Het komt uit de lucht’
Volgens Chemours in Dordrecht zijn de nieuwe aantijgingen van de minister onterecht en houdt het bedrijf zich wel degelijk aan de vergunningen. Het chemieconcern wijst op een andere oorzaak voor de gemeten vervuiling: de stof komt uit de lucht, stelt het concern in
een reactie
in het AD. Chemours heeft namelijk een vergunning om GenX in de lucht uit te stoten.
In de reactie schrijft Chemours: “Extreem lage hoeveelheden van de vergunde luchtemissies kunnen als hemelwater neerslaan. Met de kennis van vandaag de dag is dat een mogelijke verklaring voor de door Rijkswaterstaat gemeten GenX in het oppervlaktewater.”
Chemours onderzoekt nu de onderzoeksresultaten om op de brief van Rijkswaterstaat te reageren. Die reactie wordt verwacht op vrijdag 23 juni.