Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Chemiebedrijf Chemours negeert giftige afvalstoffen in grond'

26-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Dupont / Chemours
De mogelijk kankerverwekkende stoffen die chemiebedrijf Chemours gebruikt bij zijn GenX-technologie komen via afval in de lucht, grond en water terecht. Chemours heeft er onvoldoende zicht op waar deze zogeheten FRD-stoffen inzitten. En het bedrijf informeert afvalverwerkers en afvaltransporteurs niet dat deze in het afval zitten. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een rapport.
'Onderzoek naar moestuinen omgeving Chemours'
ILT deed onderzoek naar de verwerking van afval van het bedrijf in Dordrecht (het voormalige DuPont), op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Met de GenX-technologie worden onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.
Chemours (ANP)
Zorgen over de veiligheid
Waar precies de FRD-uitstoot plaatsvindt en in welke mate, kan de inspectie op basis van de beschikbare informatie niet zeggen. De ILT heeft niet gekeken of de wet- en regelgeving is overtreden.
Omwonenden maken zich zorgen over de veiligheid van de stoffen die Chemours gebruikt. De ILT kan naar aanleiding van dit onderzoek geen uitspraken doen over de veiligheid. “Maar duidelijk is wel dat deze stoffen niet terecht horen te komen in de lucht, grond en het water '', zegt een woordvoerder.

Enkele afvalverwerkers accepteren inmiddels geen afvalstromen van Chemours meer.

Niet verder beperken
Toch hoeft Chemours de uitstoot en lozing van GenX niet verder te beperken. Een rechter in Den Haag zegt donderdag dat er geen aanwijzingen zijn dat de uitstoot gevolgen heeft voor de volksgezondheid en het milieu, meldt RTV Rijnmond.

De rechtszaak tegen het Dordtse bedrijf was aangespannen door drinkwaterbedrijf Oasen. Die wil dat de fabriek nog minder GenX uitstoot, omdat de stof mogelijk kankerverwekkend is.
De zaken tegen DuPont
Eerder werd duidelijk dat het bedrijf Chemours/DuPont in Dordrecht illegaal GenX loosde.  In de ZEMBLA-uitzending ‘Geheimen van de chemische industrie’ is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen twee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar.

De aflevering is helaas niet meer beschikbaar.
Hoe gevaarlijk is de stof GenX in ons drinkwater?
Het Algemeen Dagblad liet vorig jaar kraanwater uit Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam onderzoeken op de aanwezigheid van GenX. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Vrije Universiteit. Uit de resultaten blijkt dat de stof in alle onderzochte plaatsen in het drinkwater zit.Lees meer hier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.