Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat dat in de vierde week van maart bijna 1200 meer mensen zijn overleden dan gemiddeld. De onderzoekers denken dat dit verschil grotendeels te verklaren is door de uitbraak van het coronavirus. Ze signaleren een afwijking met de sterftecijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in die week 713 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus.Het CBS schat dat er in de laatste week van maart 4300 mensen zijn overleden, ongeveer 1200 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. De onderzoekers hebben deze schatting gedaan op basis van het aantal overlijdensberichten dat tot nu toe is binnengekomen bij het bureau. De toename lijkt zich volgens het CBS te concentreren bij 65-plussers.
In Noord-Brabant en Limburg zijn op basis van deze schatting 80 procent meer mensen overleden dan gemiddeld. De onderzoekers constateren ook een duidelijke toename in Utrecht, Gelderland en Overijssel.
Het CBS meldde eerder op vrijdag al dat in de derde week van maart zo'n 440 meer mensen dan gemiddeld waren overleden en dit verschil is dus in een week verder uitgelopen. Vorige week
zeiden verschillende huisartsen uit Brabant tegen Zembla dat ze sterke vermoedens hebben dat patiënten overleden zijn aan het coronavirus, terwijl ze niet getest zijn en dus ook niet officieel geregistreerd als coronapatiënt.
Lees ook: 'Huisartsen: Niet geteste patiënten die overlijden aan corona niet meegenomen in sterftecijfer RIVM'
Wij zijn doktersEen huisarts uit Uden zei tegen Zembla: "Het is natuurlijk pas een waterdicht bewijs als iemand getest is en de uitslag is positief. Maar ja, weet je, wij zijn dokters. Op grond van een klinisch beeld kan ik het nu ook wel zeggen. Als iemand een dubbelzijdige longontsteking heeft, benauwd is, en met een lage zuurstofverzadiging, wat moet het anders zijn dan?”
Huisarts Angela van Uden uit Sint-Oedenrode: “Ik vind het een gekke gang van zaken. Als huisartsen zien wij ook in de thuissituatie mensen die doodziek zijn. Niet iedereen komt in het ziekenhuis terecht. Als deze mensen thuis overlijden, worden ze niet meegerekend als ze niet getest zijn. Dat vind ik een kwalijke zaak."
Geen verbazing bij CBS"Je kan hier wel voorzichtig uit concluderen dat het sterftecijfer door corona hoger ligt dan het RIVM meldt", aldus CBS-socioloog Tanja Traag. Ze benadrukt dat ook het CBS niet in kaart heeft hoeveel mensen precies zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. "Maar deze cijfers geven wel een goede indicatie van hoe hoog het sterftecijfer ligt op dit moment."
Het verbaast Traag niet dat het sterftecijfer van het CBS afwijkt van het RIVM. "We weten dat niet iedereen die komt te overlijden door het coronavirus daar ook op is getest. Daar is op dit moment ook geen beleid voor."