Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Burgerinitiatieven buiten spel gezet dialoog megastallen

20-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burgerinitiatieven-buiten-spel-gezet-dialoog-megastallen
De Burgerinitiatieven in Gelderland, Noord-Brabant, Limburg en Overijssel zijn bijzonder teleurgesteld over de wijze waarop Hans Alders de zogeheten 'Dialoog megastallen' leidt in opdracht van staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw. Ze vinden de discussie  niet transparant en rommelig van opzet. Diverse woordvoerders van de Burgerinitiatieven zijn afgelopen zaterdag buitenspel gezet tijdens werkbezoeken van de burgerpanels aan de provincies.

Bouwstop

In februari van dit jaar was een Kamermeerderheid voor een onmiddellijke bouwstop voor megastallen. Dat gebeurde op initiatief van de Partij voor de Dieren. Bleker wilde dat niet en besloot dat er een advies op tafel moet komen over de toekomst van de intensieve veehouderij in Nederland.  Hij gaf Hans Alders de opdracht een dialoog op te zetten. Alders spreekt met deskundigen en betrokkenen en er komt deze zomer ook een internetdiscussie waar iedereen z'n zegje kan doen. In oktober moet het rapport van Alders over de megastallen klaar zijn.

Vooropgezet plan
De burgerinitiatieven spreken van ‘een vooropgezet plan om primair de belangen van de veesector te dienen. Deze werkwijze getuigt van minachting van eerdere initiatieven van betrokken burgers om dit veelomvattende probleem op de agenda van politici te krijgen en van provinciale politici die hier ook al jaren voor pleiten.’

Megadossier
Op maandag 6 juni hebben de gemeenschappelijke burgerinitiatieven een megadossier aangeboden aan discussieleider Hans Alders: Vóór boeren en tegen veefabrieken! Mijnheer Bleker u kunt het allemaal al lang weten'. Dit om te onderstrepen dat de dialoog over megastallen al ruimschoots is gevoerd en dat Nederland klaar is met de vee-industrie.

Paneldiscussie
De vier Burgerinitiatieven waren met een aantal afgevaardigden vertegenwoordigd op de paneldiscussie op woensdag 15 juni in Utrecht.  Volgens de burgerinitiatieven was bijeenkomst  rommelig georganiseerd en er was nauwelijks gelegenheid om de panelleden inhoudelijk te informeren over de achtergronden van megastallen en de risico's van de intensieve veehouderij. De inhoudelijke voorbereiding van de panels duurde welgeteld 60 minuten.
Bedrijfsbezoeken
Ook de voorbereiding van de bedrijfsbezoeken op zaterdag 18 juni waren slecht georganiseerd. Zo kregen diverse vertegenwoordigers van bewoners in het buitengebied nauwelijks spreektijd toegezegd. Bij sommige panels werd zelfs verzuimd leden van de  Burgerinitiatieven uit te nodigen, waaronder de Gelderse Vallei en Noord-Limburg.
Met omwonenden van deze intensieve veehouderijen is in het geheel niet gesproken.

Complex onderwerp
De Burgerinitiatieven stellen dat er te weinig tijd en ruimte is geweest om de burgerpanels op serieuze wijze te informeren over een veelomvattend probleem als de intensieve veehouderij. De burgerpanels zijn willekeurig samengesteld met een zeer beperkte voorkennis over dit onderwerp.

ZEMBLA
De uitzending 'Het Stinkt in Brabant' van Ton van der Ham en Hans van Dijk laat zien dat de burger in het buitengebied knokt voor een gezond leefklimaat, tegen de stank en de ongezonde lucht. Maar de boeren naast hem bouwen steeds grotere varkensstallen. ZEMBLA onderzoekt waarom burgers steeds het nakijken hebben bij deze ontwikkelingen en welke politieke spelletjes er gespeeld worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.