Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bronnen in Den Haag: minister wil tegen de toelating van glyfosaat stemmen

02-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
22271 keer bekeken
  •  
Minister Adema ANP

Minister Piet Adema van Landbouw wil in Europa tegen de toelating van onkruidverdelger glyfosaat stemmen, dat melden Haagse bronnen aan Zembla. Het voorstel wordt op korte termijn in de ministerraad besproken. De Tweede Kamer nam eerder een motie aan die het Kabinet ertoe opriep om glyfosaat te verbieden.

Het voorstel van de minister is opvallend, omdat het Ctgb, de Nederlandse pesticidenautoriteit, onlangs oordeelde dat glyfosaat voldoet aan alle toelatingscriteria. Het Ctgb ziet geen reden om de stof te verbieden en heeft dat ook aan de Europese voedselwaakhond EFSA gecommuniceerd.

WHO: Glyfosaat is ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’

Glyfosaat is het hoofdbestanddeel in verschillende bestrijdingsmiddelen en is een van de meest gebruikte onkruidverdelgers in de landbouw. Al jaren zijn er zorgen over de schadelijke effecten van glyfosaat voor mens en milieu. In 2015 oordeelde het internationaal kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de onkruidverdelger “waarschijnlijk kankerverwekkend” is voor mensen. Volgens de WHO-deskundigen is in de wetenschappelijke literatuur “sterk bewijs” te vinden dat glyfosaat het DNA van cellen kan beschadigen. 

Ondanks de zorgen, is glyfosaat in de landbouw nog steeds toegestaan. De Europese toezichthouder EFSA ziet glyfosaat als veilig, en daarom mag het middel door boeren en consumenten worden gebruikt. De goedkeuring loopt echter eind dit jaar af. Dit najaar wordt er op Europees niveau opnieuw gestemd over de toelating.

Ctgb verzweeg risico’s bestrijdingsmiddelen

Zembla onderzocht in de uitzending Bollengif in Boterveen de werkwijze van het Ctgb. Via een beroep op de Wet open overheid (Woo) kregen we interne documenten van het de Nederlandse pesticidenwaakhond. Deskundigen die de stukken voor Zembla bestudeerden, oordelen genadeloos: zij noemen de handelswijze van het instituut op basis van de stukken ‘misleidend’ en ‘een vorm van manipulatie’. De deskundigen plaatsen vraagtekens bij de objectiviteit en onafhankelijkheid van het Ctgb.

Bekijk de uitzending 'Bollengif in Boterveen'

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.