Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Britten willen met ‘Project Defend’ minder afhankelijk worden van China

22-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Boris Johnson ANP
Niet alleen Nederland en de EU, ook het Verenigd Koninkrijk wil niet meer afhankelijk zijn van China voor bepaalde goederen, zoals essentiële medische apparatuur. Dat meldt de Britse krant The Times. Premier Boris Johnson heeft ambtenaren de opdracht gegeven plannen te bedenken die de situatie moeten verbeteren.


Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab heeft de leiding over het project. Momenteel komen veel belangrijke goederen, zoals generieke medicijnen en medische apparatuur nog uit China. Dat leidde in Nederland tot medicijntekorten. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft last van de afhankelijkheid. 


Project Defend

De Britten werken onder naam 'Project Defend' aan een nieuwe strategie. Een belangrijke taak voor de teams onder leiding van minister Raab is om belangrijke goederen op verschillende plekken in te slaan. Zo wordt het Verenigd Koninkrijk niet meer afhankelijk van één land, waardoor het minder zwak staat in het geval van een conflict.


Door de coronacrisis dringt het ook in de Europese Commissie door dat Europa te afhankelijk is van China en India voor belangrijke medicijnen. De Eurocommissaris voor Gezondheid, Stella Kyriakides erkende eerder in de Financial Times de urgentie van het probleem en riep op tot “meer Europa op het gebied van de volksgezondheid. We moeten de krachten bundelen”, zei ze.


Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis

Zoals te zien in de Zembla-uitzending ‘Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis’ zijn grote delen van het productieproces van generieke medicijnen verdwenen uit de Westerse wereld en verplaatst naar China en India. Dat levert nu al medicijntekorten op, maar ook de komende jaren, voorspelt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in Zembla. 


Lees ook: 'Nog jaren medicijntekorten door coronacrisis'


Eurocommissaris Kyriakides zegt dat het doel van Brussel moet zijn om “maatregelen te nemen die ertoe leiden dat de industrie en de productie binnen de EU weer op gang komen”.


Kijk de uitzending 'Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.