Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bontrup eist spreekverbod voor deskundige Biezeveld in granulietkwestie

12-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6215 keer bekeken
  •  
biezeveld (2)

Bouwstoffenbedrijf Bontrup wil dat voormalig milieuofficier Gustaaf Biezeveld een spreekverbod krijgt opgelegd als het om granuliet gaat. Daarnaast wil het bedrijf dat Biezeveld zijn uitspraken, gedaan in de uitzending van Zembla en tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, rectificeert op last van een dwangsom. Ook eist Bontrup een schadevergoeding. Dat bleek woensdag tijdens de rechtszaak die Bontrup had aangespannen tegen Biezeveld.

Biezeveld concludeerde in de uitzending ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’ onder meer dat Bontrup al jarenlang met een verkeerd productcertificaat werkt. De voormalig officier van justitie deed daarom tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer een beroep op D66-minister Van Veldhoven om de stortingen van granuliet in natuurplas Over de Maas per direct te stoppen en aangifte te doen tegen het bedrijf.

Kritische blik belangrijk

De voormalig milieuofficier liet woensdag weten nog steeds achter de uitlatingen te staan die hij destijds, inmiddels ruim een jaar geleden, in Zembla en tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer deed. “Een democratische samenleving staat of valt bij de vrijheid om kritiek te leveren”, aldus de advocaat van Biezeveld. Zijn advocaat noemde het belangrijk dat er mensen als Biezeveld zijn die een kritische blik leveren, zeker als de kritiek gericht is tegen de overheid. “Dat is meer dan ooit duidelijk geworden dit jaar”, waarmee ze onder andere verwees naar de toeslagenaffaire. “In dit soort discussies die bijdragen aan het maatschappelijk debat, moet er zeer terughoudend worden omgegaan met rechterlijk ingrijpen.”

Bontrup: 'we zijn weggezet als criminele organisatie'

Bontrup is volgens de advocaat van het bedrijf “door Biezeveld ten onrechte en op een activistische manier weggezet als een criminele organisatie”. Het bedrijf zou door de uitspraken reputatieschade en materiële schade hebben geleden. Bontrup vindt dat er voor de beschuldigingen een hele solide basis moet zijn en die ontbreekt volgens Bontrup. Het bedrijf rekent het Biezeveld vooral aan dat hij heeft gezegd dat er valsheid in geschrifte is gepleegd en dat daar in principe een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op staat. “Een voormalig milieuofficier en hoogleraar heeft een grotere verantwoordelijkheid dan de gemiddelde Nederlander. Hij moet terughoudender zijn.” 

Biezeveld zei daarop dat hem woorden in de mond worden gelegd en dat wat hij daadwerkelijk heeft gezegd, zwaarder wordt gemaakt dan het was. Hij gaf een juridische kwalificatie vanuit zijn expertise als voormalig milieuofficier en heeft het bedrijf nooit bestempeld als ‘criminele organisatie’, zo verduidelijkte hij. Biezeveld zei vanuit zijn expertise van mening te zijn dat de kwalificatie van granuliet door de overheid niet juist is. En als die kwalificatie niet juist is, heeft Bontrup in juridische zin de wet overtreden, aldus Biezeveld. 

Directeur Bontrup aan het woord

Tijdens de zitting kreeg Peter Bontrup, de directeur, nog de gelegenheid om te spreken. “Ik ben in een bijzondere film beland”, zo begon hij een emotioneel betoog. De directeur vindt dat hij en zijn bedrijf ten onrechte zijn “weggezet als crimineel” en zei daarvan nog steeds gevolgen te ondervinden.

“Het heeft ook op mij invloed gehad uiteraard”, zei Biezeveld daarop. De voormalig milieuofficier zei het als een burgerplicht te hebben gezien om vanuit zijn deskundigheid mee te doen aan het programma Zembla en het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, omdat het een maatschappelijke misstand blootlegt. De rechtszaak die tegen hem was aangespannen, noemde Biezeveld eerder al “heel zorgelijk”. “Voor mezelf en voor Zembla en voor al die onderzoeksprogramma’s, want ik denk dat die wel kunnen ophouden als blijkt dat deskundigen het risico lopen om de mond te worden gesnoerd via de rechter of via een advocaat en op hoge kosten worden gejaagd.” 

Daarbij was Biezeveld juist door Kamerleden gevraagd om deel te nemen aan het rondetafelgesprek. SP-Kamerlid Cem Lacin noemde het eerder dan ook “schandalig” en “onacceptabel” dat Bontrup Biezeveld aansprakelijk stelt: “De heer Biezeveld is door de Tweede Kamer gevraagd om een position paper te schrijven en deze toe te lichten tijdens een rondetafelgesprek over het storten van granuliet in plassen. Het op deze manier angst zaaien en intimideren van de heer Biezeveld voor zijn deelname aan een parlementaire bijeenkomst staat gelijk aan het ondermijnen van onze democratie. Als in de Tweede Kamer niet meer openlijk gesproken kan worden over maatschappelijke kwesties, zijn we heel ver van huis.” 

De rechter liet weten dat vanwege de complexiteit van de zaak en drukte bij de rechtbank, de uitspraak waarschijnlijk langer dan zes weken op zich laat wachten.

Kijk de uitzending waarin Biezeveld de uitspraken over de granulietstort doet terug:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.