Een Nederlandse rechtbank komt recent tot een opmerkelijk oordeel: een bollenteler in het Drentse Boterveen moet per direct stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De zaak is aangespannen door bezorgde bewoners. Zij vrezen voor hun gezondheid. De rechtszaak zet de verhoudingen in deze plattelandsgemeenschap op scherp. De teler dreigt de schade – naar eigen zeggen miljoenen euro’s – te gaan verhalen op de omwonenden. Die voelen zich op hun beurt geïntimideerd en door de overheid in de steek gelaten.
De bollenkweker wijst erop dat hij werkt met wettelijk toegestane middelen, die door de overheid veilig zijn bevonden. Maar volgens de rechter geldt het voorzorgsprincipe. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat landbouwgif schadelijker is dan de bestrijdingsmiddelenindustrie én de autoriteiten beweren.
Hoe bepaalt de overheid welke pesticiden de boer wel en niet mag spuiten? Het grootschalig gebruik leidt maatschappelijk tot steeds meer ophef. Wetenschappers waarschuwen voor een verband met hersenziektes zoals parkinson. In Nederland is het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) verantwoordelijk voor het toetsen van de veiligheid van bestrijdingsmiddelen. Het instituut zegt onafhankelijk en kritisch te werk te gaan. Zembla onderzoekt de risico’s van pesticiden en ontdekt dat gevoelige informatie wordt achtergehouden.
Donderdag 28 september om 20:25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Regie & samenstelling: Ton van der Ham
Research: Vincent Harmsen
Eindredactie: Manon Blaas
Wederhoor Ctgb:
Wederhoor Ministerie LNV:
Wederhoor Bayer:
Wederhoor Syngenta:
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.