‘Bizar’: dit is slechts een fractie van de rotzooi van de containerramp [video]
05-09-2019
• leestijd 2 minuten
Op 1 januari 2019 liggen stranden, dijken en zandplaten in het Waddengebied bezaaid met containers en aangespoelde spullen. Door een storm op zee verliest het schip MSC Zoe op die dag honderden containers. ZEMBLA onderzoekt de (mogelijke) oorzaken én gevolgen van de ramp in een tweedelige uitzending. Online brengt ZEMBLA verhalen van mensen die direct na de ramp vrijwillig zijn gaan opruimen.
Het Zeehondencentrum Pieterburen zet zich al bijna vijftig jaar in voor de opvang van en onderzoek naar zeehonden. Het instituut ligt ongeveer één kilometer van de kust af en heeft mede door haar ligging veel kennis over wat er in de Waddenzee gebeurt. Op 1 januari 2019 hoorden zij al snel dat een van de grootste containerschepen ter wereld, MSC Zoe, honderden containers had verloren.
'Het is alsof het heeft gesneeuwd'
“Op het eind van de middag werden wij gebeld door een boswachter en die zei: ‘de dijken liggen vol. Het is alsof het heeft gesneeuwd. Zoveel piepschuim”, beschrijft marien bioloog Sander van Dijk van het Zeehondencentrum.
“Vanaf het eerste moment dat wij hoorden dat de ramp gaande was, begonnen wij ons al zorgen te maken over de Waddenzee. Het belangrijkste op dat moment voor ons was: het moet opgeruimd worden. Dit spul moet zo snel mogelijk uit het ecosysteem.”
'We dachten: hier moeten we iets mee'
Nadat de grootste rotzooi was opgeruimd, groeide bij het Zeehondencentrum het idee om de spullen te verwerken in een tentoonstelling. “Aan de ene kant hadden we meteen al het idee: hier moeten wij iets mee”, vertelt Van Dijk. “Maar we hebben uiteindelijk pas achteraf besloten om het echt een plek te geven.”
“Toen zijn we eens terug gaan duiken in een aantal containers die we nog hadden en daar hebben we de tentoonstelling uitgehaald. Dat geeft al aan dat het echt maar een fractie is van het totaal dat we allemaal zijn tegengekomen op de verschillende plekken.”