Bijna 270.000 Nederlanders betalen zorgverzekering niet
12-07-2017
•
leestijd 2 minuten
•
80 keer bekeken
•
In totaal waren er in april dit jaar 268.654 mensen die een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar hadden. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid is gedaan. Het aantal is een flinke daling vergeleken met de 312.037 wanbetalers die er in 2015 waren.
Het aantal is fors naar beneden doordat meer mensen een betalingsregeling met de zorgverzekeraar troffen. Zodra zo'n betalingsregeling is afgesloten, sta je bij het CAK niet meer als wanbetaler in de systemen. En de betalingsregelingen lijken te werken, want uit gegevens die de onderzoekers verzamelden, blijkt dat tachtig procent de afspraken in de regeling nakomt.
Dit gebeurt er als je je zorgverzekering niet betaalt
Jongere werkenden het vaakst wanbetaler
Vooral mensen van tussen de 25 en 30 jaar oud zijn vaker wanbetaler: bijna 1 op de 25. Rotterdam is de stad met zowel absoluut als relatief de meeste mensen die hun zorgverzekering niet op tijd betalen. In totaal gaat het om 26990 Rotterdammers.
De incasso-industrie Iemand met schulden heeft gemiddeld zeventien schuldeisers. De overheid is de grootste schuldeiser. In 2013 signaleerde de toenmalige Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dat de overheid steeds verder ging bij het innen van schulden. Daardoor kwamen nog meer mensen in de problemen. ZEMBLA maakte er de uitzending 'De incasso-industrie' over.
Aanbevelingen
De onderzoekers doen in het rapport allerlei aanbevelingen die het aantal wanbetalers nog verder omlaag zouden moeten brengen:
- Zorgverzekeraars moeten meer maatwerk toepassen en zelf actief wanbetalers benaderen om ze eerder de kans te kunnen bieden een betalingsregeling aan te gaan.
- Gemeenten zouden vol in moeten zetten op het vroeg signaleren van wanbetalers door samen te werken met instanties en bedrijven waaraan mensen hun vaste lasten betalen. Die bedrijven moeten de betalingsachterstanden meteen doorgeven aan de betreffende gemeente.
- Het Rijk zou meer ondersteuning moeten bieden aan lokale initiatieven die gericht zijn op vroege signalering en versnelde uitstroom uit de wanbetalersregeling.