Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Betrokkenen afvaldump Over de Maas naar hoorzitting Tweede Kamer

12-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
De afvaldump door Rijkswaterstaat - over de maas

In de Tweede Kamer stemde woensdagochtend een ruime meerderheid voor een hoorzitting over de stort van een half miljoen ton afval in natuurplas Over de Maas in Gelderland. Zembla onthulde in de uitzending 'De afvaldump door Rijkswaterstaat' dat de top van Rijkswaterstaat de goedkeuring van de afvaldump er doorheen heeft gedrukt. De Kamer wil voorafgaand aan het debat over de kwestie alle betrokkenen horen. 

Verantwoordelijke ambtenaren hadden een negatief advies uitgebracht over het storten van de reststof granuliet in de natuurplas. Zij werden meerdere keren 'onder druk' gezet door de top van Rijkswaterstaat om het afval tegen de regels in toch goed te keuren. Dat blijkt uit interne e-mails en documenten die Zembla in het bezit heeft en uit gesprekken die het programma heeft gevoerd met bronnen binnen en rondom Rijkswaterstaat.

Na de uitzending dienden Kamerleden Kröger van GroenLinks, Lacin van SP en Van Brenk van 50Plus het voorstel in om een debat en hoorzitting te houden over de kwestie. 

Top Rijkswaterstaat bleef aandringen
Uit de reconstructie van Zembla blijkt dat Bontrup meerdere keren probeerde om toestemming te krijgen voor de stort van het granuliet in de natuurplas. De vergunningverlenende ambtenaren wezen dat verzoek iedere keer gefundeerd af. Desondanks bleef de top van Rijkswaterstaat erop aandringen om het granuliet te accepteren.

De directeur-generaal, Michèle Blom, geeft de directeur van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland uiteindelijk op 18 oktober 2019 een ‘dienstbevel’ om de stort toe te laten. Binnen 24 uur keurt de vergunningverlener het vervolgens ‘onder protest’ goed. Sinds 28 oktober vinden de eerste stortingen plaats in Over de Maas.

Minister: 'storten mag doorgaan'
In reactie op de ophef die na de uitzending ontstond zei minister Van Veldhoven dat het storten van granuliet in de Gelderse natuurplas mag doorgaan. “Er is vooralsnog, volgens de informatie die we op dit moment hebben, geen aanleiding aan te nemen dat bij dit project iets niet volgens de regels is gegaan.”

In de uitzending blijkt ook dat oud-minister Halbe Zijlstra het bedrijf Bontrup in contact bracht met de top van Rijkswaterstaat. Hij zegt in de uitzending dat hij dat heeft gedaan ‘omdat er op uitvoerend ambtelijk niveau sprake was van ambtelijke obstructie.’

Kijk de uitzending ' De afvaldump door Rijkswaterstaat' terug:

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.