Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Betere aanpak gevaarlijke dierziekten?

24-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
betere-aanpak-gevaarlijke-dierziekten
De Q-koorts heeft dit jaar het leven gekost aan een vijfde persoon. Dat blijkt uit de cijfers die het RIVM vandaag heeft bekendgemaakt. In de twee voorgaande jaren vielen er in totaal zeven doden door de ziekte.

Dit jaar zijn er bijna 400 mensen ziek geworden door de Coxiella burnetii-bacterie, die vrijkomt via de urine en uitwerpselen van geiten en schapen, bij geboorten en vooral bij miskramen.

Vorig jaar op deze datum waren er meer dan drie keer zoveel mensen ziek geworden.

RIVM: betere controle
De controle op dierziekten moet worden uitgebreid zodat ziekten die gevaarlijk zijn voor mensen, sneller kunnen worden opgespoord. Daarvoor pleit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat woensdag is aangeboden aan de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid).

Tot nu toe zijn er signaleringssystemen voor bepaalde, bekende ziekten bij landbouwdieren zoals koeien, geiten, schapen en kippen. Maar dit systeem voldoet niet, zegt directeur Roel Coutinho van het RIVM. Dat bleek onder meer toen enkele jaren geleden plotseling de relatief onbekende Q-koorts in Nederland opdook. Toen zijn er in Nederland onnodig veel mensen zwaar ziek geworden door de Q-koorts. Dat zeggen Brabantse GGD-artsen en microbiologen in Zembla's ' De Q-Koorts epidemie '. Zij zeggen dat voor de overheid de belangen van de geitenboeren zwaarder wogen dan de volksgezondheid.

De gezondheidsdienst voor dieren weigerde de GGD's te vertellen op welke geitenbedrijven Q-koorts heerst. Een snelle aanpak werd daardoor verhinderd.

Veel forsere epidemie
In mei vorig jaar zei Minister Klink vooralsnog geen aanleiding ziet 'om te spreken van grote risico's voor de volksgezondheid'.

Jos van de Sande, hoofd infectiebestrijding GGD Hart voor Brabant, zegt hierover in Zembla: "Dan is hij niet goed geïnformeerd geweest, het was toen heel duidelijk dat de epidemie veel forser was dan in 2007. Als de bestrijding snel, fors ter hand was genomen, dan waren er zeker veel minder mensen ziek geworden."

Niet acceptabel
John Degener, hoogleraar medische microbiologie en adviseur van de Gezondheidsraad, kreeg inzage in het interne rapport van de GGD over de Q koorts epidemie. Hij vindt het ontoelaatbaar dat de besmettingsbronnen niet onmiddellijk door het ministerie van Landbouw bekend zijn gemaakt en zijn uitgeschakeld.

"Voor een medicus is dit natuurlijk niet acceptabel, dat je de bevolking op deze manier blootstelt aan ziekteverwekkers", aldus Degener in ZEMBLA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.