Virologen van het Rega Instituut aan de Universiteit Leuven hebben de eerste resultaten gepresenteerd van hun onderzoek naar de werking van een coronavaccin. Het is een van de eerste kandidaat-vaccins waarvan in proefdieren een krachtige werking tegen infectie met het virus wordt aangetoond. Aan het einde van het jaar zal het vaccin ook op mensen getest worden.Het team, onder leiding van professor Johan Neyts en dr. Kai Dallmeier, begon in januari met het onderzoek. Acht varianten werden getest, waarbij deze variant volgens de onderzoekers bijzonder goed blijkt te werken bij hamsters: “Na toediening van dit vaccin was het virus niet of nauwelijks nog detecteerbaar in de longen van de hamsters.”
Volgens Neyts zagen ze bij hamsters die het vaccin kregen "tot wel een half miljoen keer minder virus" dan bij de hamsters die besmet werden maar het vaccin niet kregen. Ook kregen de hamsters met het vaccin geen longontsteking, terwijl de andere hamsters dat wel kregen.
"Eén dosis van het vaccin was al voldoende om bescherming te bieden tegen de infectie. Bij meerdere dieren gebeurde dit bovendien al binnen tien dagen na de vaccinatie", schrijven de onderzoekers.
Ziektebeeld te vergelijken met mensIn de reportage ‘
Cordon rond corona’ van afgelopen maart liet Johan Neyts in het proefdierlab zien dat het team ontdekte dat hamsters een ziektebeeld ontwikkelen dat te vergelijken is met een mens. De reactie van hamsters op de infectie is daarom betrouwbaarder dan die van muizen. De hamsters worden momenteel getest op de zeven varianten van het prototype vaccin. “Uiteraard zijn we nog lang niet klaar zodra de beste gekozen is. Het is een proces van lange adem”, zei Neyts in de reportage.
Minstens 10 jaarViroloog Neyts vertelde in een interview met Zembla dat ‘normaal gesproken een vaccinontwikkeling minstens tien jaar duurt, daarom is binnen anderhalf jaar tijd een vaccin ontwikkelen waanzinnig snel. Het stemt wel tot nadenken, want een vaccin is pas te maken op het moment dat de vijand ten tonele is verschenen. Je bent dus altijd te laat bij de uitbraak van een nieuw virus, zoals nu ook blijkt.’
Lees hier het hele interview met Johan Neyts uit aprilWedden op verschillende paardenVolgens Neyts is het in dit stadium belangrijk om op verschillende paarden te wedden. “De meeste van die andere kandidaat-vaccins kan je indelen in een paar klassen. Er is dus een risico dat als één uit de klasse faalt, andere kandidaten van hetzelfde type ook kunnen falen.”