België vindt glyfosaat bloedlink en voert verbod in, Nederland wacht af
22-06-2017
•
leestijd 2 minuten
•
129 keer bekeken
•
In tegenstelling tot Nederland wil België wel zo snel mogelijk een verbod op onkruidverdelgers met de mogelijk kankerverwekkende stof glyfosaat invoeren. Het verbod geldt voor particulieren.
De Vlaamse minister van omgeving Joke Schauvliege kwam dit voorjaar met het plan. Volgens
het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw
heeft nu ook de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement ingestemd met het voorstel van de minister.
Te laat
In Nederland is een motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren met een soortgelijk voorstel
vorige week niet aangenomen
. De meeste partijen willen wachten tot de Europese Commissie met een advies komt. Dat is in het najaar op zijn vroegst te verwachten. Nu in België de eerste stappen gezet zijn voor een verbod kan dat op zijn vroegst in september van kracht zijn. De oppositie in België vindt dat eigenlijk veel te laat, omdat mensen juist in de lente en de zomer onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken.
Tegen glyfosaat, onder meer bekend van het bestrijdingsmiddel Roundup van chemieconcern Monsanto, is veel protest vanwege de risico’s voor gezondheid en milieu. In nog geen vijf maanden hebben ruim
een miljoen Europeanen
hun handtekening gezet onder een groot burgerinitiatief voor een verbod van onkruidverdelgers waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.
Vergunning verloopt
De Europese vergunning voor glyfosaat verloopt eind dit jaar en Europa moet beslissen of dat met tien jaar wordt verlengd. De Europese Commissie komt daarom met een advies dat is uitgesteld tot het najaar.