Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Belgen mogen geen onkruidverdelgers met glyfosaat meer gebruiken

18-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Roundup Flickr.com/Global Justice Now
Belgen mogen vanaf deze week geen onkruidverdelgers met de mogelijk kankerverwekkende stof glyfosaat meer gebruiken. Het bekendste voorbeeld van zo’n middel is de onkruidverdelger ‘Roundup’ van het bedrijf Monsanto. Het Belgische parlement stemde vorige week in met het verbod voor gebruik door particulieren. Deze week wordt het gepubliceerd in het Staatsblad en is het van kracht.  Dat is nog sneller dan verwacht.
Roundup Flickr.com/Global Justice Now
Aanvankelijk was het verbod gepland voor september, maar toen bleek dat Monsanto gesjoemeld zou hebben met onderzoeken naar de effecten van glyfosaat op de gezondheid, zette de Belgische overheid vaart achter de procedure. Een soortgelijk voorstel werd in Nederland wel als motie ingediend, maar niet aangenomen.
Nog wel te koop
Het middel is nog wel in de winkels verkrijgbaar in België. Een verbod op de verkoop ligt er nog niet, omdat de federale Belgische regering wacht op een advies van de Europese Commissie over de kwestie. Nederland doet dat ook. Hier mogen particulieren het middel nog wel gebruiken.
'Geen verbod op 'kankerverwekkende' onkruidverdelger Monsanto'
Waarschijnlijk buigen experts van de Europese Commissie zich de komende weken over de kwestie. Dat is noodzakelijk want voor het einde van het jaar moet er duidelijkheid zijn. De Europese vergunning voor het gebruik van het middel loopt dan af en de Europese Commissie wil de vergunning met tien jaar verlengen.
Burgerinitiatief
Tegen glyfosaat is veel protest vanwege de risico’s voor gezondheid en milieu. In nog geen vijf maanden hebben ruim een miljoen Europeanen hun handtekening gezet onder een groot burgerinitiatief voor een verbod van onkruidverdelgers waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.