Ypsilon - de vereniging van familieleden van mensen die gevoelig zijn voor psychoses - maakt zich grote zorgen over risico’s tijdens dwangopnames van psychisch kwetsbare mensen. Om te voorkomen dat gedwongen opnames in de toekomst mislopen, wil de vereniging kijken of het mogelijk is om alleen nog maar te werken met politiemedewerkers die hiervoor zijn getraind en uitgerust.
Zes kogels
Dat blijkt uit een brief van de Amsterdamse tak van Ypsilon, die ZEMBLA in handen heeft. Ypsilon schrijft de brief vorige maand aan de burgemeester van Amsterdam naar aanleiding van de dood van Cyprian Broekhuis. Cyprian overlijdt in september 2016 op 23-jarige leeftijd nadat hij door zes kogels is getroffen. De jongen werd door zijn begeleiders opgehaald voor een opname, maar daarbij waren ook vier politieagenten ter ondersteuning aanwezig. De opname liep verschrikkelijk uit de hand: twee agenten trokken hun pistool en schoten Cyprian in zijn buik. Volgens verklaringen achteraf omdat hij een mes uit zijn broekzak haalde.
Komende vrijdag 26 mei zendt ZEMBLA de aflevering
‘Zes kogels voor Cyprian’
uit met een reconstructie van de tragische dood van Cyprian Broekhuis.
Bert van Raalte, voorzitter van Ypsilon Amsterdam, zegt dat drama’s als de dood van Cyprian Broekhuis niet meer mogen gebeuren. Aan ZEMBLA vertelt hij waarom Ypsilon de brief heeft geschreven:
“Wij hebben de indruk gekregen dat de politiemensen in het geval van Cyprian niet helemaal waren voorbereid op hun taak. Niet uit opzet, maar misschien wel uit gebrek aan toerusting. Daar willen wij graag over praten met de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente (de Amsterdamse driehoek, red.). Agenten die bij dergelijke opnames aanwezig zijn, zouden bijvoorbeeld voldoende besef moeten hebben van wat een psychotisch iemand doormaakt. Dat is best lastig om te beoordelen, maar wel nodig om de risico’s te verkleinen.”
Van Raalte pleit voor een interne opleiding voor agenten die moet worden gegeven door ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld GGZ-hulpverleners.
Je moet ergens beginnen
Bert Stavenuiter, directeur van de landelijke vereniging Ypsilon, staat volledig achter de brief van de Amsterdamse tak: “Deze brief is geschreven vanuit een Amsterdamse situatie maar geldt natuurlijk voor alle afdelingen van Ypsilon. Maar je moet ergens beginnen en dit keer is dat het noodlottige verhaal van Cyprian. Onze afdeling uit Amsterdam heeft nu tegen de politie gezegd: Jongens, jullie hebben hier een verantwoordelijkheid te nemen en dit praktijkvoorbeeld laat zien dat dat niet is gebeurd. En hoe tragisch het ook is, dit soort incidenten is de aanleiding om aandacht te vragen voor het probleem. En dat probleem moet landelijk aangepakt worden, want het is niet zo dat Amsterdamse agenten beter of slechter geschoold zijn dan agenten in andere gemeenten. Dit kan helaas overal gebeuren. En we moeten dus ook overal proberen het te voorkomen.”