Bedrijven krijgen dwangsommen voor illegale opslag kunstgras
22-07-2021
•
leestijd 2 minuten
•
556 keer bekeken
•
Twee bedrijven krijgen dwangsommen opgelegd vanwege de illegale opslag van kunstgrasvelden. Het gaat om bedrijven in het Brabantse Schaijk. Dat meldt het Brabants Dagblad. Kunstgrasmatten met rubberkorrels moeten op een verantwoorde manier worden gerecycled omdat anders milieuverontreiniging kan optreden.
De rubberkorrels op kunstgras worden van oude autobanden gemaakt en bevatten chemische stoffen en zware metalen. Bij illegale opslag kunnen die in de omgeving en in de bodem terechtkomen.
Vijftig kubieke meter kunstgras
Bij een van de bedrijven trof de Omgevingsdienst (handhaver en toezichthouder op het gebied van milieu) vijftig kubieke meter kunstgras aan op het terrein. Het bedrijf riskeert een dwangsom van 2750 euro per week als het de matten niet opruimt en laat recyclen. Het andere bedrijf riskeert een boete van 1000 euro per week.
Zembla onthulde eerder de illegale opslag van kunstgras op twee plekken in Gelderland. De matten waren afkomstig van het kunstgrasrecyclingsbedrijf TUF in Dongen. De directeur van TUF Recycling kreeg eind vorig jaar een werkstraf van 160 uur vanwege de illegale opslag.
Met de zaak wilde justitie aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem: afval. “Het stuk waar verdachten niet verantwoordelijk voor zijn, is dat we in Nederland miljoenen vierkante meters kunstgras hebben aangelegd zonder te voorzien in een oplossing voor de verwerking daarvan.” Die problematiek is onderwerp van de uitzending ‘De kunstgrasberg’.
Kunstgrasberg
In de uitzending blijkt dat TUF samen met het bedrijf Vink uit Barneveld het enige bedrijf in Nederland was dat tegen betaling van 10.000 tot 20.000 euro per veld, kunstgrasmatten recyclede. Althans, dat beloofden de bedrijven te doen. In de praktijk bleken bergen kunstgrasmatten illegaal opgeslagen te liggen op verschillende terreinen.
Kijk de uitzending ‘De kunstgrasberg’:
Kunstgrasmatten met rubberkorrels (rubbergranulaat) zijn niet alleen omstreden vanwege de problemen met de opslag. In de Zembla-uitzending ‘Tot op de Bodem’, blijkt ook dat de bodem onder veel kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die chemische stoffen en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen.
De demissionair-minister voor Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark en voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven kondigden in januari dit jaar aan daarom af te willen van kunstgrasvelden met rubbergranulaat. In 2030 moeten er in Nederland vanwege de milieuproblemen alleen nog maar duurzame kunstgrasvelden liggen zonder rubberkorrels.