Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Banken stoppen met voedselspeculatie

22-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
handel-in-honger-bij-degids-fm
'Handel in honger
De Deense bank Nordea en de Deutsche bank stoppen met het aanbieden van beleggingsproducten die te maken hebben met voedselspeculatie. 

Denemarken
Zes maanden na een studie van DanWatch (onderzoeksjounalistiek) naar de betrokkenheid bij voedselspeculatie door Deense banken zegt de bank Nordea nu te stoppen met het aanbieden van financiële producten die te maken hebben met voedselspeculatie. Nordea bank is verantwoordelijk voor het grootste deel van de investeringen in de zogenaamde 'structured notes' op basis van de voedselprijzen, zo'n 1 miljard euro.

Duitsland
Ook de Deutsche Bank heeft aangekondigd geen nieuwe beleggingsproducten aan te bieden die gebaseerd zijn op voedselspeculatie en een negatief effect kunnen hebben op de stijgende en schommelende voedselprijzen. De bank zei dat zij het eens is de internationale beleidsmakers dat de transparantie in agrarische markten voor derivaten moeten worden versterkt en maatregelen om wangedrag te voorkomen dienen te worden genomen.

Nederland
Uit een rapport van SOMO blijkt dat Nederlandse financiële instellingen voor miljarden beleggen in agrarische grondstoffen en voedselspeculatie. ZEMBLA presenteerde de bevindingen van SOMO in de uitzending ‘Handel in honger’.

Onder andere Rabobank, ABN-Amro en pensioenfondsen PGGM en APG zijn daar bij betrokken blijkt uit het rapport. In 2010 boekte het Pensioenfonds Zorg en Welzijn een winst van 26% (180 miljoen) op zijn belegging van 700 miljoen in voedsel.

Door voedselspeculatie betalen consumenten in Nederland meer voor hun voedsel, kunnen Nederlandse varkensboeren hun veevoer niet meer betalen en leden wereldwijd 44 miljoen mensen extra honger.

In de Tweede Kamer werden -o.a. door de SP- kritische vragen gesteld aan de regering over betrokkenheid van Nederlandse banken en pensioenfondsen in voedselspeculatie. In antwoord daarop kwam de regering met een brief waarin de rol van de Nederlandse pensioenfondsen werd weggewuifd. Uit dit SOMO onderzoek blijkt dat pensioenfondsen wel degelijk speculeren met grondstoffen en voedsel; PGGM maar liefst voor 7% van haar beleggingen. 

Bekijk 'Handel in honger ' van Sander Rietveld en Norbert Reintjens
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor