Controle en handhaving op het ondieper maken van natuurplassen (‘verondiepen’) schieten ernstig tekort. In Zuid-Holland zijn partijen bagger met asbest en arseen in een natuurplas (de Meeslouwerplas) gestort. De bagger met arseen werd op illegale wijze gestort en met medeweten van de toezichthouder. De provincie Zuid-Holland zegt de asbestkwestie te onderzoeken.
Bij een ander project adviseerde een private toezichthouder, ingehuurd door het waterschap en de provincie, een baggeraar om een illegale partij bagger met asbest in een plas in Gameren te storten. ‘Breng maar gewoon weg en doe maar of je neus bloedt’, werd hem geadviseerd, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA, onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money.
Lees ook: 'Nederland stort al tien jaar verontreinigde grond in natuurplassen'
Minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond gestort
In zeker 60 Nederlandse natuurplassen waar zand gewonnen is, is de afgelopen tien jaar minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger gestort. Plastic, sloopmateriaal en accu’s zaten in bagger die vrijkwam bij bodemsaneringen en bouwwerkzaamheden in binnen- en buitenland. Regelgeving omtrent het ‘verondiepen’ van zogenoemde zandwinplassen wordt met voeten getreden.
Zo voerde Rijkswaterstaat een administratieve controle uit op de bagger en grond die in de natuurplas Over de Maas in het Gelderse Alphen werd gestort, maar de toezichthouder handhaafde vervolgens niet. Van zeker vijf van de 25 partijen is de herkomst van de grond niet te achterhalen. Desondanks liet Rijkswaterstaat de bagger toch in Over de Maas storten. Daarnaast vertonen alle papieren die de kwaliteit van de grond en bagger moeten garanderen tekortkomingen, zo blijkt uit het onderzoek.
Rijkswaterstaat laat ZEMBLA weten dat ze zich als toezichthouder aan de wettelijke eisen en regels houdt.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.