Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Baby en peuter van Nederlandse vader zonder ouders in kamp in Noord-Syrië

11-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
De kinderen van de Nederlandse Jihadstrijder Hatim Rodgers verblijven zonder hun ouders in het Koerdische kamp Al Hol in Noord-Syrië.  Het gaat om twee jongetjes, een baby van drie maanden en een peuter van drie jaar. De kinderen zijn er slecht aan toe. Ze hebben voortdurend verschillende verzorgers. Hun uit Litouwen afkomstige moeder is dit jaar in maart in het IS-bolwerk Baghouz doodgeschoten. Vader Rodgers zou zich naar verluid hebben overgegeven aan de Koerden. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.
Achtergelaten
Hoewel de kinderen zonder ouders in het kamp verblijven, zijn ze vorige week niet meegenomen door de Nederlands-Franse delegatie die twaalf Franse en twee Nederlandse weeskinderen uit Noord-Syrië heeft gehaald. Angela, een Nederlandse vrouw die zich eveneens bij IS heeft aangesloten, verblijft ook in het kamp en heeft de kinderen aan ZEMBLA laten zien.
Volgens Angela gaat het niet goed met de kinderen, omdat ze voortdurend een andere verzorger hebben. Bovendien zegt ze dat de huidige verzorger van de kinderen mogelijk binnenkort het kamp verlaat en er dan geen andere verzorgers voor de kinderen zijn.
Erbarmelijke omstandigheden
“Deze kinderen moeten onmiddellijk weggehaald worden. Anders sterven ze de hongerdood voor fouten die de ouders hebben gemaakt”, zegt de Belgische kinderpsycholoog Gerrit Loots. ZEMBLA interviewde Loots net na zijn bezoek aan Al Hol. Hij onderzoekt daar de situatie van de Belgische kinderen. “De hygiënische omstandigheden in het kamp zijn erbarmelijk. Ook is de kwaliteit van het drinkwater slecht en is er te weinig voedsel.”
Over de weeskinderen die vorige week wél zijn teruggehaald uit Syrië schrijft het kabinet vorige week dat het eerst heeft onderzocht hoe de kinderen naar Nederland konden worden gehaald. Dit kon nadat een rechter de kinderen had toegewezen aan een Nederlandse voogd. Volgens het kabinet verbleven de kinderen bovendien ‘onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag in een kamp in Syrië’. Ook was er voor de kinderen ‘geen lokaal gezag aanwezig om de zorg (voor de kinderen, red.) op zich te nemen’.
'Zonder hulpvraag doen we niks'
Op de vraag waarom de kinderen van Hatim Rodgers vorige week niet door de Nederlands-Franse delegatie zijn meegenomen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen hulpvraag om consulaire bijstand voor de kinderen bij het ministerie is binnengekomen. “De rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken is puur consulair. Zonder hulpvraag verlenen we geen consulaire bijstand,” aldus de woordvoerder.
Dat er nog geen verzoek om consulaire bijstand is ingediend, komt volgens de advocaat van de familie van de kinderen van Rodgers, André Seebregts, doordat in 2017 het paspoort van de vader van de kinderen is ingetrokken. Daardoor kan er geen consulaire bijstand worden verleend. In 2015 werd Rodgers bij verstek veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf wegens zijn IS-lidmaatschap.
Stateloos
Volgens Bart Nooitgedagt, de raadsman van Hatim Rodgers, wordt het besluit om Rodgers zijn staatsburgerschap te ontnemen momenteel juridisch aangevochten. Immers heeft Rodgers een Nederlandse vader en een Marokkaanse moeder. Volgens Nooitgedagt heeft Rodgers geen dubbele nationaliteit en mag de Nederlandse overheid hem niet stateloos maken door zijn paspoort in te trekken.
Ook staat nog niet vast wie de voogdij op zich neemt als de kinderen naar Nederland komen. De familie heeft hierover binnenkort een gesprek met de Raad voor de Kinderbescherming.
Negentig kinderen
Het Al Hol-kamp in Noord-Syrië is één van de drie kampen waar de vrouwen en kinderen van IS-strijders verblijven. Volgens de AIVD bevinden zich momenteel  veertig Nederlandse vrouwen en negentig kinderen in deze kampen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor