© ANP
Een groep artsen en zorgmedewerkers, onder wie psychiater Esther van Fenema en voormalig hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl, is het niet eens met de coronamaatregelen van het kabinet en zegt dat ze meer schade aanrichten dan goed doen. In een brandbrief roepen ze de politiek op tot meer openheid in het debat.
De briefschrijvers zeggen dat er een klimaat is van “shamen, blamen en censureren van artsen die een tegengeluid op overheidsbeleid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu laten horen”. Ook artsen die alternatieven naast een vaccinroute belichten of kritische vragen stellen over de gang van zaken, zouden de mond worden gesnoerd. De artsen noemen dit “uitermate zorgelijk”.
De briefschrijvers zeggen niet te snappen waarom het adviseren van de overheid achter gesloten deuren plaatsvindt.
'Je wordt weggezet als complotdenker'
Tegen Medisch Contact zegt een van de initiatiefnemers van de brief, infectioloog Hannah Visser: “De aanleiding voor het opstellen van deze brief is dat we de laatste weken merkten dat het lastig is om als arts in de openbaarheid vraagtekens te zetten bij het beleid. Als je dat doet, dan word je al snel weggezet als complotdenker. Dat is zeker niet het geval. We hopen dat met deze brief meer artsen zich vrij voelen om te debatteren, op een constructieve manier.”
De briefschrijvers bekritiseren onder meer de anderhalve meter afstand: “Er is nog weinig tot geen bewijs voor het nut van sociale distantie op 1 tot 2 meter afstand. In de openlucht raken mensen weinig besmet, terwijl dit in onvoldoende geventileerde ruimtes ook buiten 1,5 meter makkelijk lijkt te gebeuren. Er is groeiend bewijs voor verspreiding via aërosolen en superspreaders.”
Aërosolen zijn kleine stof- en vloeistofdeeltjes die in de lucht zweven. Dat kunnen wolken zijn, maar ook rook of roetdeeltjes afkomstig uit het verkeer. Superspreaders zijn individuen of organismen die een virus dragen en om onduidelijke reden veel besmettelijker zijn dan anderen met hetzelfde virus.
'Schade is enorm'
Volgens de briefschrijvers leveren de overheidsmaatregelen om het virus tegen te gaan veel schade op: “De schade op het gebied van het psychosociale domein, economische schade en schade aan de non-covid gezondheidszorg en totale zorgkosten, is ongeëvenaard en vele malen groter dan de winst van de gewonnen levensjaren van coronapatiënten.”
De groep roept ook andere medisch professionals op om de brief te tekenen. Meer dan 1100 hebben dat ook gedaan. Daarnaast kunnen ook mensen die niet in de medische wereld werken de brief tekenen. Dat hebben inmiddels meer dan 5000 mensen gedaan.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.