Zembla onderzoekt in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen de positie van goedkope arbeidsmigranten in Nederland. Niet alleen blijkt die precair, hun aanwezigheid zorgt ook nog eens vaak voor onrust in de gemeentes waarin ze worden gehuisvest. Hoe kan het dat een systeem standhoudt dat uitbuiting combineert met maatschappelijke onrust? Welke belangen spelen een rol?
Ons onderzoek begint afgelopen zomer in het Brabantse Boxtel, waar ontstemde burgers en gemeentebestuur lijnrecht tegenover elkaar staan. De komst van honderden arbeidsmigranten zou ontwrichtend werken, aldus bewoners. Terwijl het burgerprotest steeds hoger oploopt, verlegt Zembla de blik ook naar de arbeidsmigranten zelf: zij blijken een paar wijken verderop onder dubieuze omstandigheden te wonen en werken, maar durven zich daarover nauwelijks uit te spreken. Het lukt uiteindelijk toch om hun verhaal van dichtbij op te tekenen door mee te lopen met een spreekuur voor dakloze arbeidsmigranten.
De onvrede in Boxtel is geen uitzondering, maar staat symbool voor de situatie in tal van Nederlandse gemeentes. Het huidige systeem, waarin uitbuiting gepaard gaat met toenemende druk op de samenleving, kent weinig voorstanders. Kenners pleiten dan ook voor een ingrijpende politieke koerswijziging.
Welke belangen zorgen ervoor dat die roep om verandering vooralsnog aan dovemansoren is gericht? Je ziet het aanstaande zondag in een nieuwe Zembla.
Zondag 14 januari, 22:10 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Research, regie en samenstelling: Frederick Mansell en Laurens Samsom
Eindredactie: Roelof Bosma
Lees hier de volledige reactie van het ministerie van Economische Zaken:
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.