Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Apothekersorganisatie 'ernstig bezorgd' over medicijntekorten

13-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
apotheek 2 anp
De apothekersorganisatie KNMP is "ernstig" bezorgd over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in de nabije toekomst. "De vraag is wat ons betreft niet of de virusuitbraak effect heeft op de geneesmiddelenvoorziening, maar over hoeveel weken en op welke schaal", aldus de organisatie in een brief aan minister Bruins (Medische Zorg).

De KNMP houdt rekening met een "ontwrichtend effect", zegt voorzitter Aris Prins. Er waren al tekorten, maar die kunnen nu nog verder oplopen. Dat laatste is op dit moment nog niet geconstateerd. Prins ziet al wel signalen, bijvoorbeeld berichten dat paracetamol in de drogisterijen en supermarkten opraakt. Bij de apotheken is dat nog niet zo. Daar gaat het met name om medicijnen op recept.

Voorzitter Prins vreest ook dat Nederland achter in de rij staat zodra de productie in de verschillende landen weer op gang komt. Dat heeft volgens hem te maken met de lage prijzen die Nederland erop nahoudt en die misschien nog lager worden door aankomende wetgeving.

Bekijk ook onze uitzending 'De prijs van het goedkope medicijn'

Prins vindt het tijd voor een deltaplan voor de beschikbaarheid van de belangrijkste medicijnen en pleit voor een team van experts die meedenken over het opvangen van toekomstige tekorten. "Apothekers zijn tot nu toe in staat geweest 99 procent van de tekorten op te lossen, maar het is nu 5 voor 12." 

Lees hier de hele brief:
Belangrijkste leverancier
Begin maart werd al bekend dat India, 's werelds belangrijkste leverancier van generieke geneesmiddelen, de export van 26 werkzame stoffen en de daaruit vervaardigde medicijnen per direct beperkte. Het gaat om medicijnen als Paracetamol, verschillende soorten antibiotica en aciclovir, een medicijn om herpes mee te behandelen. India vreest zelf op termijn medicijntekorten door de uitbraak van het coronavirus in China en voert daarom restricties in.

In dit fragment uit 'Medicijnmacht China' wordt uitgelegd in hoeverre wij afhankelijk zijn van China voor onze medicijnen:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.