Antidepressiva staan onterecht in een kwaad daglicht vinden psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis. In Nieuwsuur zei Vinkers te merken dat er een taboe rust op antidepressiva en dat steeds meer gebruikers zich schamen. "Het lijkt alsof we weer terug zijn in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Een non-discussie. Flauwekul is het", reageert psychiater Bram Bakker.
Hij ziet de door Vinkers en Vis opgeworpen discussie als een slachtofferrol-discussie. "Natuurlijk moet er debat over antidepressiva mogelijk zijn. We hebben ons als specialisten in het pak laten naaien. Laten we dat toegeven. Die
farmaboys
hebben het slim aangepakt. Heel veel mensen gebruiken nu middelen die matig effectief zijn. Een paar mensen reageert daar heel goed op. Dat klopt. Maar dat iedereen antidepressiva gaat gebruiken, moeten we absoluut niet willen."
'Ik ben niet tegen antidepressiva' Volgens Bakker zijn niet antidepressiva, maar is het hebben van een psychiatrische stoornis juist nog steeds onterecht taboe: "Het bespreekbaar maken van depressie moet makkelijker kunnen." De problemen rondom antidepressiva moet je juist benoemen, vindt Bakker. "Ik ben niet tegen antidepressiva. Het zijn middelen die soms nodig zijn bij de behandeling van psychische problematiek. Maar ik constateer dat ze te snel worden voorgeschreven. Dat zegt zelfs de voorzitter van de beroepsvereniging. En ik vind dat de beslissing om antidepressiva voor te schrijven bij de huisarts vandaan gehaald moet worden. Want het hoort bij de specialist thuis."
Volgens Vinkers hebben mensen die antidepressiva slikken, last van alle negativiteit:
"Elke keer wanneer een groot artikel in de krant heeft gestaan over dat antidepressiva aanzetten tot moord en zelfmoord - wat niet zo is - komen de gebruikers massaal bij hun huisarts of psychiater met de mededeling dat ze willen stoppen met het medicijn, of al zijn gestopt. Dat is potentieel gevaarlijk, want mensen kunnen daar echt van uit balans raken"
, zegt Vinkers.
Veel te weinig kennis
Maar Bakker vindt dat de discussie over de rol van antidepressiva bij geweldsincidenten wel gevoerd moet kunnen worden. Als voorbeeld noemt hij dat de politie wel noteert of iemand gedronken heeft, maar niet of hij of zij antidepressiva gebruikt. Terwijl dat volgens Bakker relevante informatie is, omdat er aanwijzingen zijn dat alcohol en antidepressiva elkaar negatief beïnvloeden. "Er is veel te weinig kennis over antidepressiva. Het is ingewikkeld. Natuurlijk. Je kunt de geweldsincidenten afdoen als uitwassen, maar er zijn serieuze experimenten gedaan bij moordenaars. Die moet je niet negeren. Er zijn harde feiten. Er is veel meer onderzoek nodig. En die discussie is zeker geen onzin."