BBC Panorama: Antidepressiva gelinkt aan moorden en moordlustige gedachten
27-07-2017
•
leestijd 3 minuten
•
1329 keer bekeken
•
In Engeland waren er in de afgelopen dertig jaar in 28 moordzaken en 32 zaken waarbij iemand moordlustige gedachten had, antidepressiva in het spel. Dat blijkt uit gegevens die het BBC-programma Panorama heeft opgevraagd bij het medicijnagentschap MHRA (Medical and Healthcare products Regulatory Agency).
Het gaat om pillen die ook in Nederland worden voorgeschreven aan depressieve mensen zoals, Prozac en Seroxat. Ruim een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva. De medicijnen staan al jaren ter discussie.
Ze werden ook al in verband gebracht met zelfmoord onder jongeren en gesjoemel met onderzoekresultaten door de farmaceutische industrie. ZEMBLA maakte er de uitzendingen ‘
De piekerpil
’ en ‘
De piekerpil II
’ over.
'Komt te vaak voor om van willekeur te spreken'
De BBC sprak met hoogleraar en psychiater Peter Tyrer die al jaren onderzoek doet naar de werking van antidepressiva. Hij vindt dat je niet kunt stellen dat de antidepressiva de moorden heeft veroorzaakt, maar er is wel degelijk een verband en daarom pleit hij voor meer onderzoek naar de heftige bijwerkingen van de pillen:
“Je kunt nooit zeker weten of een zeldzame bijwerking gelinkt is aan een medicijn of te maken heeft met andere zaken. Maar het komt te vaak voor bij deze medicatie om van willekeur te spreken. Het heeft overduidelijk een verband met elkaar, maar waarom weten we niet precies.”
In Nederland staat de rol van antidepressiva ook steeds vaker ter discussie tijdens strafzaken. Zo vinden twee hoogleraren dat er fouten zijn gemaakt bij een rechtszaak over een Friese moord uit 2008. De Fries Ids Idsardi schoot in de nacht van 1 februari 2008 drie mensen neer. Eén slachtoffer overleed, een ander raakte zwaargewond. Idsardi had een dubbele dosis paroxetine geslikt. Hij kreeg een celstraf van 24 jaar.
David Carmichael
In de Panorama uitzending van afgelopen woensdag zit ook het verhaal
van David Carmichael die aan de antidepressiva was toen hij zijn zoon om het leven bracht.
Dubbelblind onderzoek Hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit deed op last van het gerechtshof gedurende twee maanden 'dubbelblind' onderzoek bij Idsardi in de Nijmeegse Pompekliniek, zo schreef de Volkskrant begin dit jaar:
“De testdagen waarop hij paroxetine kreeg, vertoonde hij onmiskenbaar stemmingsverstoringen, boosheid en ontremd gedrag. Dat gebeurde 4 tot 8 uur na inname - dezelfde tijd als voorafgaand aan de dodelijke schietpartij.” Klinisch farmacoloog Loonen vindt dat de zaak opnieuw moet worden bekeken en onderzoekt daarvoor de mogelijkheden.
The Batman movie killer BBC Panorama keek uitvoerig naar de zaak van ‘The Batman movie killer’, James Holmes. Hij schoot in 2012 in een bioscoop in Colorado bij de première van een Batman-film twaalf mensen dood. Zeventig mensen raakten gewond. Holmes slikte destijds antidepressiva. De BBC analyseerde zijn dagboeken en bekeek gesprekken die hij na de moorden met psychiaters had. Volgens Panorama leek het alsof de antidepressiva zijn vrees voor consequenties en angstklachten wegnam. Toen hij meer antidepressiva nam in de vorm van het medicijn sertraline, werd hij psychotisch in zijn obsessieve gedachten.
De psychiater Professor David Healy was een adviseur in het verdedigingsteam van Holmes tijdens de rechtszaak en hij sprak met de moordenaar voor aanvang van de rechtszaak. Tegen Panorama zei Healy:
“Ik geloof dat als hij geen sertraline had genomen, hij niemand zou hebben vermoord.”
Een andere psychiater, Dr. William Reid, sprak ook met Holmes voor de rechtszaak. Hij zei tegen de programmamakers dat hij gelooft dat de moorden het resultaat zijn van een geestelijke stoornis en niks te maken hebben met medicatie.
Tijdens de rechtszaak werd niet gekeken naar de rol van medicatie. Holmes werd schuldig bevonden
en kreeg levenslang
.
De fabrikant van het medicijn verklaarde tegenover de BBC dat er nooit een causaal verband is aangetoond tussen moorddadig gedrag en sertraline en dat het medicijn wereldwijd miljoenen mensen helpt.
In de Panorama uitzending van afgelopen woensdag zit ook het verhaal van David Carmichael die aan de antidepressiva was toen hij zijn zoon om het leven bracht. Lees hierover meer in: '
Antidepressiva: een recept voor moord?
'
Kijk terug: ZEMBLA - De piekerpil en De piekerpil II: