Huisartsen moeten alleen nog antidepressiva voorschrijven als mensen zo ernstig lijden dat ze niet meer functioneren. Dat schrijft het Nederlands Huisartsen Genootschap in een nieuwe richtlijn.
Piekerpil
In ons land slikken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva. De laatste jaren is uit meerdere onderzoeken gebleken dat veel mensen met een lichte of matige depressie de pillen helemaal niet nodig hebben. Artsen weten dit wel, maar schreven het afgelopen jaar toch meer dan 6 miljoen recepten uit. Zo bleek al uit de ZEMBLA uitzending 'De Piekerpil' uit 2008.
Geen wondermiddel
Vaak is er geen tijd voor voor een goed gesprek met de patiënt, terwijl dat volgens deskundigen voor depressieve mensen de oplossing zou kunnen zijn. De depressie gaat bij veel mensen na een paar maanden ook vanzelf over. Antidepressiva zijn niet de wondermiddelen waarvoor ze twintig jaar geleden werden aangezien. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn, ze doen niet altijd wat ze beloven en soms treden er na het stoppen of minderen met de pillen ontwenningsverschijnselen op.
Richtlijn
In de
nieuwe richtlijn
maakt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onderscheid tussen een echte depressie en depressieve klachten zoals somberheid, moeheid en concentratieverlies.
Eigen verantwoordelijkheid
De eigen verantwoordelijkheid van de patiënt in het genezingsproces krijgt meer aandacht, net als ondersteuning van zelfmanagement. De huisarts moet de patiënten adviseren om structuur in hun dag aan te brengen. Op tijd naar bed gaan en op tijd opstaan. Drie keer per dag eten. Verder is het beleid terughoudender bij het initieel voorschrijven van medicijnen; het advies is eerst psychotherapie te proberen.
De behandeling van mensen met een depressie of depressieve klachten kost jaarlijks naar schatting 1,6 miljard euro aan zorg en ziekteverzuim.