Antibiotica stellen artsen in staat om levens te redden in het bestrijden van ziekmakende bacteriën. Maar hoe lang nog? In 2010 en 2011 luidden artsen en deskundigen in de ZEMBLA-uitzendingen ‘Antibiotica Alarm’ de noodklok over de toenemende antibiotica-resistentie. De volksgezondheid staat de laatste jaren onder druk door oprukkende superbacteriën, die mensen ongevoelig maken voor antibiotica.
In 'Antibiotica Alarm III' slaan artsen opnieuw alarm. Vanuit India trekt de 'New Delhi bacterie', de meest gevreesde superbacterie, de wereld over. Deze agressieve bacteriën zijn mutanten van soortgenoten die vaak met antibiotica in aanraking zijn gekomen en daardoor resistent zijn geworden.
De verspreiding van de resistente bacteriën wordt versterkt door de huidige economische crisis in landen als Griekenland, Italië en Spanje, constateert dr. J. Kluytmans. Zijn collega’s uit die landen melden dat er minder geld is voor schorten, handschoenen en handontsmettingsmiddelen, waardoor er meer besmettingen optreden.
Wereldwijd heeft deze bacterie al vele doden tot gevolg. Toeristen nemen de bacterie mee naar huis. Artsen staan met lege handen. ZEMBLA onderzoekt: Wat moet er gebeuren om deze levensgevaarlijke bacterie te bestrijden?
Documenten en links
Beschrijving van het antibioticagebruik bij vleeskuikens, zeugen en biggen, vleesvarkens en vleeskalveren in 2011 en benchmarkindicatoren voor 2012
, SDa, Autoriteit Diergeneesmiddelen
Deze rapportage bevat de eerste beschrijving van de antibioticumgebruiksgegevens zoals die per diersector binnen ketenkwaliteitssystemen en door de Productschappen voor Vee en Vlees (PVV) en voor Pluimvee en Eieren (PPE) worden geregistreerd. Deze gebruiksregistratie is een zeer belangrijk uitvloeisel van het beleid van de Ministeries van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de voormalige Stuurgroep Antibioticumresistentie Dierhouderij, om te komen tot verantwoord en minder antibioticumgebruik in de Nederlandse dierhouderij.